Även företagare har rätt till ersättning

Precis som anställda har företagare rätt till a-kassa. Den enda skillnaden är att man inte kan fortsätta arbeta deltid i sitt företag under arbetslösheten. Du som tidigare sökt ersättning och pausat verksamheten i ditt företag  lägga ditt företag vilande igen.

Du pausar din verksamhet

För att söka ersättning behöver du pausa verksamheten. Det gör du genom att fylla i en blankett till oss när du söker ersättning. Du får inte ha någon verksamhet i företaget som att sälja eller tillverka saker, men du får självklart deklarera osv.

Du styrker själv din arbetstid

Du ansöker om ersättning i Mina sidor. Din arbetstid styrker du själv och du begär att vi hämtar inkomstuppgifter från Skatteverket i samband med ansökan.

Vilken bolagsform har du haft?

Har du arbetat heltid i ditt företag? Är du ensamägare eller är ni flera? 

Läs vad som gäller just din bolagsform här

Så räknar vi ut ersättningen

Det finns tre sätt att räkna ut ersättningen på. Vi väljer det bästa för dig! Har du varit med i a-kassan kortare tid än 12 månader kan vi räkna ut ersättning grundad på din arbetstid.

Så här räknar vi

Allt om företag och a-kassa på ett ställe

Här har vi samlat all information för dig som är egenföretagare och vill söka a-kassa. Där finns information även för dig som arbetar deltid i ditt företag.

Bli medlem i a-kassan nu