Vem kan bli medlem?

Jag är anställd

Akademiker finns inom alla olika yrkesgrupper och branscher. Alla, oavsett anställningsform, får vara med. Det är till exempel minst lika viktigt - kanske ännu viktigare - att man är med i a-kassan när man har ett vikariat eller visstidsanställning än om är tillsvidareanställd.

Hos oss på Akademikernas a-kassa är det din utbildning som räknas. Alla med 180 högskolepoäng får vara med.

Jag är företagare

Det är faktiskt nästan 50 år sedan företagare också fick rätt till a-kassa. Många akademiker väljer att gå sin egen väg och startar företag. Skulle företaget inte vara lönsamt kan man få samma ersättning som anställda om man blir av med jobbet.

En bra sak när man startar företag och det inte går som man tänkt sig, är att a-kassan beräknas på det jobb man hade innan. Det gäller om man blir arbetslös inom 24 månader från att man slutade sin anställning.

Hos oss på Akademikernas a-kassa är det din utbildning som räknas. Alla med 180 högskolepoäng får vara med.

Jag läser på högskola

I våra ögon är du som studerar med målet att ta minst 180 högskolepoäng redan en fullvärdig akademiker. Om du har arbetat före studierna ska du självklart vara med i a-kassan. Är du redan med i en annan a-kassa kan du byta till oss - vi ordnar med bytet.

Om man arbetar extra under studierna rekommenderar vi att man går med ett år före studierna avslutas. För att kunna få ersättning baserad på lönen måste man nämligen varit med 12 månader.

Jag har en utländsk universitetsutbildning

Alla som arbetar i Sverige har rätt att gå med i en a-kassa. Om din utländska universitetsutbildning motsvarar minst en svensk kandidatexamen kan du självklart gå med hos oss i Akademikernas a-kassa. Ange utbildning i din medlemsansökan så kan vi se som den uppfyller våra krav.

Kontakta oss om du är osäker

Jag är redan med i en a-kassa

Om du uppfyller vårt akademikerkrav - alltså studerar mot 180 högskolepoäng eller har minst en kandidatexamen - byter du enkelt till oss. Vi ordnar med det praktiska och du tillgodoräknar din intjänade medlemskapstid i din tidigare a-kassa.

Byt nu

Jag är föräldraledig

Det räcker med att du har arbetat någon gång för att kunna gå med i a-kassan. Hos oss på Akademikernas a-kassa är det din utbildning som räknas. Alla med 180 högskolepoäng får vara med.

Jag är sjukskriven

Det räcker med att du har arbetat någon gång för att kunna gå med i a-kassan. Om du inte kommer att komma tillbaka till arbete någon gång är det ingen idé att vara med. Är du eller har du varit sjukskriven maximalt 5 år är det bra att vara med.

Hos oss på Akademikernas a-kassa är det din utbildning som räknas. Alla med 180 högskolepoäng får vara med.

Jag har varit utomlands

Har du någon gång arbetat i Sverige? Gå med direkt.

Har du arbetat inom EU/EES/Schweiz? Bli medlem hos oss direkt när arbetet har upphört. Vänta inte på intyg. Det viktigaste är att det inte blir glapp i försäkringsperioderna. Man behöver ett permanent arbetstillstånd för att kunna få ersättning från oss.

Har du aldrig arbetat i Sverige? Gå med direkt när du arbetat din första dag. Alla typer av anställningar räknas.

Allt om utlandsvistelser

Jag har en gammal högskoleutbildning

Studerade du före 2007 så är det 120 högskolepoäng som gäller för att kunna gå med i Akademikernas a-kassa. Före den 1 juli 2007 räknades 1 vecka som 1 poäng. Numera motsvarar en veckas heltidsstudier 1,5 poäng.

Arbetskravet – för alla

Om du bor och arbetar i Sverige har du rätt att vara med i a-kassan. Du behöver inte arbeta just nu – tidigare anställningar räknas också.

aea icon with text

Det spelar ingen roll vilken typ av anställning du har.

aea icon with text

Även kortare anställningar som sommarjobb och extrajobb på helger räknas.

aea icon with text

Självklart kan företagare också bli medlemmar.

aea icon with text

Den som senast arbetade inom EU/EES/Schweiz kan också gå med.

aea icon with text

Bransch har ingen betydelse - byter du från lärare till lokförare kan du fortsätta vara medlem här. Det är utbildningen som räknas!

Akademikerkravet – för oss

För att kunna bli medlem i Akademikernas a-kassa behöver du vara akademiker. Och det är du om du uppfyller ett av följande:

aea icon with text

Du har 180 högskolepoäng.

aea icon with text

Du avslutade studierna före 2007 och har 120 akademiska poäng.

aea icon with text

Du studerar just nu och har för avsikt att ta 180 högskolepoäng.

aea icon with text

Du har tidigare varit medlem hos oss.

aea icon with text

Du har en utländsk högskoleutbildning eller annan bakgrund som motsvarar 180 högskolepoäng. Kontakta oss!

Som sagt - ett av ovanstående villkor räcker för att du ska räknas som akademiker.

Bli medlem hos oss idag!

Medlemskapet gäller alltid från den 1:a i månaden.

TILL MEDLEMSANSÖKAN