Vem kan bli medlem?

Jag är anställd

Högskoleutbildade finns inom alla olika yrkesgrupper och branscher. Alla, oavsett anställningsform, får vara med. Det är till exempel minst lika viktigt – kanske ännu viktigare – att man är med i a-kassan när man har ett vikariat eller visstidsanställning än om är tillsvidareanställd.

Hos oss på Akademikernas a-kassa är det din utbildning som räknas. Alla som har en högskoleutbildning på minst 150 poäng får vara med. Vissa yrken kvalificerar också för medlemskap.

Bli medlem nu

Jag är företagare

Det är faktiskt nästan 50 år sedan företagare också fick rätt till a-kassa. Många högskoleutbildade väljer att gå sin egen väg och startar företag. Skulle företaget inte vara lönsamt kan man få samma ersättning som anställda om man blir av med jobbet.

En bra sak när man startar företag och det inte går som man tänkt sig, är att a-kassan beräknas på det jobb man hade innan. Det gäller om man blir arbetslös inom 24 månader från att man slutade sin anställning.

Hos oss på Akademikernas a-kassa är det din utbildning som räknas. Alla som har en högskoleutbildning på minst 150 poäng får vara med.

Bli medlem nu

Jag läser på högskola

Du som studerar med målet att ta minst 180 högskolepoäng har rätt att gå med i Akademikernas a-kassa. Om du har arbetat före studierna ska du självklart vara med i a-kassan. Är du redan med i en a-kassa kan du byta till oss – vi ordnar med bytet.

Om man arbetar extra under studierna rekommenderar vi att man går med så snart man får ett jobb där man jobbar 60 timmar eller mer per månad. För att kunna få ersättning baserad på lönen måste man ha varit med 12 månader.

Bli medlem nu

Jag har en utländsk universitetsutbildning

Alla som arbetar i Sverige har rätt att gå med i en a-kassa. Om din utländska universitetsutbildning motsvarar minst en svensk kandidatexamen kan du självklart gå med hos oss i Akademikernas a-kassa. 

Kontakta oss om du är osäker

Jag är redan med i en a-kassa

Är du högskoleutbildad och uppfyller vårt vårt akademikerkrav kan du enkelt byta till oss. Akademikerkravet uppfyller du om du studerar mot 180 högskolepoäng eller redan har 150 högskolepoäng eller mer. Vi ordnar med det praktiska och du får tillgodoräkna din intjänade medlemskapstid i din tidigare a-kassa.

Byt nu

Jag är föräldraledig

Det räcker med att du har arbetat någon gång för att kunna gå med i a-kassan. Hos oss på Akademikernas a-kassa är det din utbildning som räknas. Alla med minst 150 högskolepoäng får vara med.

Bli medlem nu

Jag är sjukskriven

Det räcker med att du har arbetat någon gång för att kunna gå med i a-kassan. Om du inte kommer att komma tillbaka till arbete någon gång är det ingen idé att vara med. Är du eller har du varit sjukskriven maximalt 5 år är det bra att vara med.

Hos oss på Akademikernas a-kassa är det din utbildning som räknas. Alla med 150 högskolepoäng får vara med.

Bli medlem nu

Jag har varit utomlands

Har du någon gång arbetat i Sverige? Bli medlem hos oss direkt när arbetet har upphört. Vänta inte på intyg. Det viktigaste är att det inte blir glapp i försäkringsperioderna. Man behöver ett permanent arbetstillstånd för att kunna få ersättning från oss.

Har du aldrig arbetat i Sverige? Gå med direkt när du arbetat din första dag. Alla typer av anställningar räknas.

Allt om utlandsvistelser

Bli medlem nu

Jag har en gammal högskoleutbildning

Studerade du före 2007 så är det 120 högskolepoäng som gäller för att kunna gå med i Akademikernas a-kassa. Före den 1 juli 2007 räknades 1 vecka som 1 poäng. Numera motsvarar en veckas heltidsstudier 1,5 poäng.

Bli medlem nu

Jag har ett akademikeryrke

Jag har ett akademikeryrke

  • I normalfallet behöver man en högskoleutbildning för att kunna utföra mitt arbete.
  • Skulle min arbetsgivare utlysa min tjänst skulle man söka en person med högskoleutbildning.
  • Mina kollegor som arbetar med samma sak som jag har en högskoleutbildning.

Läs mer om vilka yrken som kvalificerar för medlemskap

Får du stöd från arbetsförmedlingen?

Om du aldrig har arbetat i Sverige och arbetar med stöd från arbetsförmedlingen/Försäkringskassan räknas detta inte som en anställning. Bli medlem i a-kassan så snart du får lön av din arbetsgivare - du behöver inte vara fast anställd. Timanställning, vikariat, visstid behovsanställd osv. fungerar utmärkt.

Arbetskravet – för alla

Om du bor och arbetar eller har arbetat i Sverige har du rätt att vara med i a-kassan. Du behöver inte arbeta just nu – tidigare anställningar räknas också.

aea icon with text

Det spelar ingen roll vilken typ av anställning du har.

aea icon with text

Även kortare anställningar som sommarjobb och extrajobb på helger räknas.

aea icon with text

Självklart kan företagare också bli medlemmar.

aea icon with text

Bransch har ingen betydelse - byter du från lärare till lokförare kan du fortsätta vara medlem här. Det är utbildningen som räknas.

Akademikerkravet – för oss

För att kunna bli medlem i Akademikernas a-kassa behöver du vara högskoleutbildad. Och det är du om du uppfyller ett av följande villkor:

aea icon with text

Du har redan 150 högskolepoäng.

aea icon with text

Du avslutade studierna före 2007 och har 120 akademiska poäng.

aea icon with text

Du studerar just nu och har för avsikt att ta 180 högskolepoäng.

aea icon with text

Du har tidigare varit medlem hos oss.

aea icon with text

Du har en utländsk högskoleutbildning eller annan bakgrund som motsvarar en kandidatexamen.

aea icon with text

Du arbetar inom något av de yrken som ansluts till Sacoförbunden och Vårdförbundet. Du är chef, specialist eller kvalificerad handläggare eller kommunikatör och din tjänst innehas normalt av någon med  akademisk utbildning. Läs mer om vilka yrken som kvalificerar för medlemskap

Som sagt - ett av ovanstående villkor räcker för att du ska räknas som akademiker.

Bli medlem hos oss idag!

Medlemskapet gäller alltid från den 1:a i månaden.

TILL MEDLEMSANSÖKAN