Oj! Vill du avsluta medlemskapet i a-kassan? Tänk på att privatekonomer rekommenderar medlemskap i a-kassan både för anställda och företagare. När man lämnat är man så klart välkommen tillbaka - men det kan vara bra att veta att det tar 12 månader att kvalificera sig igen.

Anmälan om utträde ska enligt lag vara skriftlig eftersom a-kassan är en så viktig trygghet att ingen ska råka avsluta av misstag, exempelvis genom att missa att betala eller av okunskap. 

För att undvika missförstånd erbjuder vi information om vad som gäller varje situation. När man fyllt i formuläret och tryckt ”skicka” får man en online-bekräftelse på att vi tagit emot den och ett beslut via mejl.

Anledning att avsluta

Har gått/ska gå i pension

När man ska lämna arbetsmarknaden för gott, exempelvis för pension, behöver man inte vara med i a-kassan. Medlemskapet avslutas automatiskt när man fyller 66 år. Vill man gå ut tidigare behöver man avsluta skriftligen. Det bästa är att fylla i vårt formulär.

Avsluta här

Arbete utomlands

När du arbetar i utlandet ska du i normalfallet vara försäkrad i landet du arbetar i. Men skulle du ha lön från en arbetsgivare i Sverige ska du fortsätta att vara medlem hos oss.

När du studerar på heltid i utlandet ska du också fortsätta vara medlem hos oss, eftersom man kan kvalificera sig för ersättning med arbete som ligger upp till sex år bakåt i tiden om man blir arbetslös i Sverige efter studierna. Läs om grundreglerna här.

Läs om utlandsarbete och a-kassa här.

Avsluta

Start av eget företag

Är du företagare är det bra att fortsätta vara med i a-kassan. Om företaget inte går runt kan du lägga det vilande och söka ersättning. Läs mer om företag och a-kassa.

Heltidsstudier

När man studerar kan man kan kvalificera sig för ersättning med arbete som ligger upp till sex år bakåt i tiden om man blir arbetslös i Sverige efter studierna. Läs om grundreglerna här.

Aktivitetsstöd med ersättning från Försäkringskassan

Om man har aktivitetsstöd från Försäkringskassan sänks det om man avslutar medlemskapet i a-kassan.

Föräldraledighet

Skulle du blir arbetslös under eller efter föräldraledigheten kan du få a-kassa baserad på det arbete och den lön du hade före ledigheten. Läs mer om grundreglerna här

Byta till en annan a-kassa?

Funderar du på att byta a-kassa? Läs här om vad du ska tänka på.

 

 

Långvarig sjukdom

Om man är sjuk men tror att du kommer att arbeta igen kan a-kassan vara bra att ha eftersom man kan kvalificera sig för ersättning med arbete som ligger upp till sex år bakåt i tiden. Läs om grundreglerna här

Tror man inte att man kommer tillbaka till arbetsmarknaden inom 5,5 år kan man avsluta medlemskapet.

Avsluta

Annan anledning

Tycker du a-kassan är onödig eller vill du inte vara med av någon annan anledning? Då väljer du Annan anledning i vårt formulär. En viktig sak att tänka på är att det tar 12 månader innan du kan kvalificera dig för a-kassa baserad på inkomsten om du behöver gå med igen.

Avsluta