Vad vill du göra i dag?

membership icon aea

Byta till Akademikernas a-kassa

Vi hjälper dig. Du behåller din intjänade medlemstid.

Byt nu
membership icon aea

Byta från Akademikernas a-kassa

Du behöver inte byta. Alla a-kassor har samma regler.

Läs mer

Jag vill byta till Akademikernas a-kassa

Akademikernas a-kassa är kassan för dig som har en högskoleutbildning. Om du byter till oss får du tillgodoräkna dig den tid du har varit med i en annan a-kassa. Vi hjälper dig att byta och du behöver varken kontakta din nuvarande a-kassa eller riskera att det blir glapp i medlemstiden.

Vem får gå med?

Det räcker att du uppfyller ett av följande villkor:

 • Har minst 150 högskolepoäng.
 • Avslutade studierna före 2007 och har
  minst 120 akademiska poäng.
 • Studerar just nu och har för avsikt att
  ta minst 180 högskolepoäng.
 • Har tidigare varit medlem hos oss.
 • Har en utländsk högskoleutbildning eller annan
  bakgrund som motsvarar en kanditatexamen.
 • Har ett akademikeryrke.

Fyll i ansökan nu

Vi byter åt dig

Fyll i ansökan för att byta till Akademikernas a-kassa. I ansökan kan du ange om du vill att vi ska avsluta ditt nuvarande a-kassemedlemskap. Medlemsavgiften är 130 kronor i månaden och i ansökan kan du välja hur du vill betala. Bli medlem nu

Fortsätt att betala medlemsavgiften till din nuvarande a-kassa. När du får ett beslut från oss om att bytet är klart börjar du betala avgiften till oss istället. Du kommer aldrig att betala dubbelt.

Jag vill byta från Akademikernas a-kassa

Som medlem i Akademikernas a-kassa behöver man aldrig byta även om man byter yrke, arbetsplats eller bransch. Både anställda och företagare kan vara med. Du behöver alltså inte byta a-kassa när du byter jobb. Som medlem i Akademikernas a-kassa kvalificerar du dig till de flesta inkomstförsäkringar på marknaden.

Det är servicen och kompetensen som skiljer a-kassorna åt. Vi har lång erfarenhet och gedigen kunskap om akademikers arbetsmarknad.

Skulle du bli arbetslös kan vi ge dig bästa hjälp i alla arbetslöshetssituationer, allt från om arbetsplatsen går i konkurs, arbetsbrist eller att man blir uppsagd av personliga skäl. Villkoren för ersättning är lika för alla a-kassor liksom den webbtjänst som man använder för att ansöka om ersättning. Välj den a-kassa som du tror kan hjälpa dig bäst. Medlemskapet avslutar man skriftligen här

Bra att veta innan du byter a-kassa

Vad är avgiften i den nya a-kassan och vad går pengarna till?

Avgiften till Akademikernas a-kassa är 130 kronor. Avgiftens storlek avgörs dels av hur mycket pengar per medlem vi ska betala in till staten som finansiering av utbetalningarna till de arbetslösa, dels på våra administrationskostnader.

Endast 15 procent av avgiften till oss går till administration och vi har därmed den lägsta administrationsavgiften per medlem.

Vilka öppettider har den nya a-kassan?

Vi har öppet alla vardagar 8:30 – 16:30. Du kan lätt komma fram i vår kundtjänst och du kan så klart ringa på direktnumret till den handläggare som jobbar med ditt ärende. Vill du boka ett samtal eller bli uppringd ordnar vi så klart det!

Vilka handläggningstider har den nya a-kassan?

Vi har som mål att alla nya arbetslösa medlemmar ska få sin första ersättning inom 31 dagar från att de blev arbetslösa. Och det lyckas vi med för det mesta. För att handläggningstiden ska bli kort behöver både handläggare och medlem göra sina delar. Därför tar vi tidigt kontakt med den arbetslösa för att informera och ge stöd kring ansökan.

Här kan du jämföra a-kassornas handläggningstider.

Hur nöjda är medlemmarna i den nya a-kassan?

Vi undersöker varje månad hur nöjda våra arbetslösa medlemmar är. De får ge oss betyg på en 10-gradig skala och vi är stolta över att de tycker att handläggningstiderna är korta (7,2), att väntetiden i telefon var kort (8,5) och att de alltid blir trevligt bemötta av vår personal (9,3) och tillsammans ger det en total nöjdhet på 8,4.

Vad säger tillsynsmyndigheten om a-kassans verksamhet?

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, är den myndighet som utövar tillsyn över a-kassorna och i sin senaste granskning har de undersökt Akademikernas a-kassas verksamhet. Myndigheten har inget att anmärka på och slår fast att Akademikernas arbetslöshetskassa har:

 • bra ekonomi och en strukturerad uppföljning och kontroll av ekonomin,
 • bra organisatoriska förutsättningar och en välfungerande förvaltning,
 • dokumenterade rutiner för den interna styrningen och kontrollen av verksamheten, och
 • systematiska efterhandskontroller av handläggningen genom löpande ärendegranskningar

IAF.se kan du se alla granskningsresultat.

 

Hur blir det med inkomstförsäkringen i den nya a-kassan?

De flesta inkomstförsäkringar i Sveriges alla fackförbund gäller tillsammans med ett medlemskap i Akademikernas a-kassa. Men kolla för säkerhets skull!

Avsluta medlemskapet här