Flera tusen människor har den senaste tiden kontaktat a-kassan och varit oroliga för sin ekonomi. Akademikernas a-kassa välkomnar de nya reglerna som innebär att fler kommer att omfattas av arbetslöshetsförsäkringen och få inkomstrelaterad ersättning och man förbereder sig nu för ett ökat tryck.


- Vi vet ju inte hur länge den här krisen kommer att pågå, men vi vet att fler medlemmar kommer att bli arbetslösa. Hos oss fortsätter arbetet för att ge bästa service och betala ut pengar så snabbt som möjligt. Det är viktigt för oss att våra medlemmar kan känna sig trygga med det. Alla vår medarbetare är mycket medvetna om vilken samhällsviktig uppgift vi har, säger Katarina Bengtson Ekström, kassaföreståndare på Akademikernas a-kassa.

De nya regler som presenterades i måndags tar sikte på ekonomisk trygghet och omställning. Med förkortade kvalifikationsregler och högre ersättningsnivåer kommer fler att omfattas av och kunna få a-kassa.

- Vi tycker att det är bra att man gör de här förändringarna nu. Många hör av sig till oss och är mycket oroliga för sin ekonomiska trygghet, och nu kommer vi att kunna lugna dem något. Och bäst trygghet har förstås den som varit med i både a-kassa och fack. Det är inte bara för individen det här är bra, det har förstås betydelse för hela samhällsekonomin i den extrema situation vi befinner oss i, säger Katarina Bengtson Ekström.

Antalet medlemmar i Akademikernas a-kassa har ökat med över 7 000 på två veckor och är nu uppe i 719 000. Antalet ersättningstagare är fortfarande oförändrat men redan nu förbereder man sig på fler arbetslösa bland annat genom att utbilda nya handläggare för att säkra bemanningen under vår och sommar. Och man tänker också på att arbeta förebyggande med bland annat arbetsmiljöfrågor och arbetsmetoder för att personalen ska orka och få en bra arbetssituation när trycket ökar.

Mer information om förändrade regler

Mer om hur a-kassan arbetar

Bli medlem i a-kassan nu