Denna artikel publicerades första gången i juni 2020.


Alla vill koppla av på semestern. Men hur? Här är bästa tipsen för att kunna vila ut under ledigheten.

När några kommunister 1917 skrev en riksdagsmotion om lagstadgad semester i Sverige blev det kalla handen. Men 21 år senare, 1938, var tiden mogen. Sedan dess har svenska arbetstagare tagit semestern för given.

Men på senare år har tekniken gjort att arbete och fritid flyter ihop. Det innebär också en större utmaning i koppla bort jobbet under en längre ledighet.

 

Nina Jansdotter är beteendevetare och författare till flera böcker om jobblivet. Hon menar att avkoppling börjar med bortkoppling – redan innan den första semesterdagen.

– Städa, rensa undan och samla dina papper i mappar, nästan som en ritual. Då blir det lättare att lägga jobbet åt sidan och även enklare att komma igång när du är tillbaka, säger hon.

Nina Jansdotter tror också att vissa, som jobbat hemma på grund av coronaviruset, kan ha extra svårt att koppla bort arbetet i sommar.

– Då måste man plocka undan saker som har med jobbet att göra.

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter

Här är hennes fem bästa tips för att kunna koppla av på semestern.

1. Kom överens om spelreglerna

– Förväntas du svara i telefon eller på mejl under semestern? I så fall när? Lyft frågan på ett möte med chef och kollegor, så att alla vet vad som gäller. Sedan är det inte säkert att du vill vara helt ledig. På samma sätt som de flesta gör vissa privata saker på arbetstid kanske man vill läsa mejl under ledigheten. Men då kan det vara bra att ha vissa regler, som att man gör detta en viss tid varje dag och inte hela tiden. Prata även med familjen så att den också vet vad som gäller.

2. Hantera mejlen

– Lägg in ett autosvar om att du har semester. Hänvisa till den som tar hand om dina arbetsuppgifter när du är borta, om det finns en sådan. Berätta att du inte kommer att läsa mejl förrän du är tillbaka eller kommer att kolla mejlen sporadiskt eller vad som nu gäller. Det förstår folk.

3. Gör en bra överlämning

– Om någon tar över dina arbetsuppgifter är det viktigt att personen får en bra överlämning. Då kan han eller hon känna sig trygg och sköta jobbet på egen hand.

4. Jobba inte ända in i kaklet

– Försök att undvika deadlines in i det sista, så att du slipper jobba hårt fram till klockan fem på eftermiddagen din sista arbetsdag. Det är inte kul att rasa ihop i en hög efter sin sista arbetsdag.

5. Mjukstarta ledigheten

– Det är få som kan gå från "full action" till relax på kort tid. Försök därför undvika att börja semestern med att ligga still på stranden. Om kroppen är fullproppad med adrenalin och stresshormoner kan det vara svårt att slappna av direkt. Då är det bättre att börja semestern med fysisk aktivitet.

Hur blir det med semester för mig som är arbetslös?

Det är viktigt att det blir rätt på tidrapporten så att man får de pengar man har rätt till. Om man är arbetslös måste man aktivt söka arbete och vara redo att ta ett jobb om man erbjuds ett. Om man väljer att ta ledigt och inte söka jobb kan man inte få a-kassa. Fyll i "Kan inte ta arbete" på tidrapporten. Det betyder att du inte behöver söka arbete under den tiden du är ledig.

Läs mer vad som gäller (https://www.akademikernasakassa.se/sok-ersattning/tidrapportera-varje-vecka/sa-rapporterar-man-semester/)

Ring oss om du känner dig osäker. Du når oss alla vardagar 8.30-16.30 på 08-412 33 00.