Så rapporterar man semester

För dig som har en deltidsanställing och får a-kassa

Nu är det semestertider för många. Om du har en deltidsanställning vill vi informera om hur ersättningen från a-kassan påverkas när man har semester från ett deltidsarbete. Syftet är att du ska vara förberedd på hur det kan bli med din a-kassa.

This information in English

När man har semester är man inte arbetslös

När man har semester räknas man inte som arbetslös och har därför inte rätt till a-kassa för dagar eller perioder som man tar ut semester.

Semester hela dagar och sammanhängande perioder

Vad räknas då som semester när man är arbetslös? Utgångspunkten är semesterlagen som garanterar att arbetstagare får möjlighet till sammanhängande ledighet för vila och rekreation. Enligt semesterlagen räknas semester alltid i hela dagar och vid längre ledigheter omfattar semesterperioden även arbetsfria dagar mellan de dagar man skulle ha jobbat om man inte haft semester.

På samma sätt räknar vi på a-kassan semester som hela dagar, och vid längre ledigheter räknas också mellanliggande dagar som semester. 

Kryssa ”semester” på tidrapporten hela semesterperioden

När du är ledig för semester ska du redovisa det på dina tidrapporter. Har du mellanliggande arbetslösa dagar ska de redovisas som semester. Det betyder att du inte får a-kassa på deltid när du har semester från din deltidsanställning.

Kalle har semester hela veckan

I vanliga fall jobbar Kalle måndag, onsdag och fredag. Han tar ut semester alla dagar som han skulle ha arbetat. På sin tidrapport rapporterar han 60 % i rutan Anställningens omfattning samt semester varje dag (måndag till fredag) den veckan.

Aniek har ledigt del av veckan

Aniek arbetar vanligtvis tisdag, onsdag och torsdag. Den här veckan tar hon ut en semesterdag för tisdagen och en för torsdagen men arbetar på onsdagen. Aniek ska då redovisa sina 60 % samt semester för tisdagen och torsdagen.

Josefin arbetar timme på schema

Josefin har en timanställning och är schemalagd att arbeta varje onsdag och torsdag. På torsdagen tar hon ut en semesterdag. Josefin redovisar antal arbetade timmar på onsdagen och semester på torsdagen.

Hör av dig till a-kassan

Hör av dig till oss om du är osäker på hur du ska redovisa dina tidrapporter när du har semester.

Läs om hur du redovisar andra hinder för ersättning här