Så rapporterar man semester

För dig som har en deltidsanställing och får a-kassa

Nu är det semestertider för många. Semesterlagens bestämmelser kan påverka rätten till a-kassa för dem som deltidsarbetar. Bland annat kan man inte få a-kassa för arbetslöshet som ligger mellan dagar som man är semesterledig från sitt arbete.

This information in English

När man har semester är man inte arbetslös

Man kan inte få a-kassa när man har semester från en anställning. Betald semester räknas som arbete och ska räknas som arbetad tid när man ska kvalificera sig för a-kassa (uppfylla arbetsvillkoret).

Semester alltid hela dagar och hela perioder

Semesterlagen ska säkerställa att alla ska kunna utnyttja sin lagstadgade rätt att ha sammanhängande ledighet från sitt arbete. Därför räknas semester alltid i hela dagar. Vid längre ledigheter räknas också mellanliggande dagar, som man inte skulle ha arbetat, som semester.

Konsekvensen blir att man inte kan få a-kassa för arbetslösa dagar som ligger mellan dagar som man har semester från sin anställning.

Semester ska redovisas på tidrapporterna

Om man tar en enstaka semesterdag ska den redovisas på tidrapporten.

Den dagen påverkar inte ersättningen för intilliggande dagar.

Om man tar semester för flera dagar med mellanliggande arbetslösa dagar ska hela perioden redovisas som semester på tidrapporten. Tar man fyra veckors sammanhängande ledighet från ett deltidsarbete kan man inte få någon a-kassa alls under hela semesterperioden.

Kalle har semester hela veckan

I vanliga fall jobbar Kalle måndag, onsdag och fredag. Han tar ut semester alla dagar som han skulle ha arbetat.

På sin tidrapport rapporterar han 60 % i rutan Anställningens omfattning samt semester varje dag (måndag till fredag) den veckan.

Aniek har ledigt del av veckan

Aniek arbetar vanligtvis tisdag, onsdag och torsdag. Den här veckan tar hon ut en semesterdag för tisdagen och en för torsdagen men arbetar på onsdagen.

På sin tidrapport ska Aniek redovisa 60 % i rutan Anställningens omfattning samt semester för tisdagen och torsdagen.

Josefin arbetar timme på schema

Josefin jobbar på timme och har inte rätt till någon betald semester. Kan hon inte ta arbete för att hon är ledig så fyller hon Kan inte ta arbete på tidrapporten.

Hör av dig till a-kassan

Hör av dig till oss om du är osäker på hur du ska redovisa dina tidrapporter när du har semester.

Läs om hur du redovisar andra hinder för ersättning här