Hos oss kan du som är lärare vara medlem hela ditt arbetsliv – det är din utbildning som räknas. Inte för att vi vill skryta, men vi har de nöjdaste medlemmarna bland alla a-kassor. Du som tidigare betalat din a-kasseavgift tillsammans med avgiften till LR kommer i april att byta sätt att betala. Gör du ingenting så kommer det en faktura hem eller till Kivra. 

Lite kort om din a-kassa

Akademikernas a-kassa är Sveriges största a-kassa och förenar över 775 000 medlemmar som alla har högskoleutbildning. Hos oss kan man vara medlem hela arbetslivet och behöver inte byta om man byter yrke eller bransch. 

Vi har också de nöjdaste medlemmarna med ett NKI på 76 (bäst i branschen!). Särskilt nöjda är våra medlemmar med det fina bemötandet de får av kunniga handläggare och den höga tillgängligheten.

Nytt sätt att betala a-kasseavgiften

I april kommer Sveriges lärare (tidigare Lärarnas riksförbund) sluta att ta in a-kasseavgiften. Det gäller båda a-kassorna som är kopplade till Sveriges lärare. Det kan kännas tryggt att veta att den inkomstförsäkring du har via ditt fackförbund fungerar utmärkt ihop med medlemskapet i Akademikernas a-kassa.

Medlemsavgiften är 130 i månaden och det finns flera sätt att betala den. Om man inte väljer något betalsätt får man en faktura – antingen i Kivra om man är anmäld dit, eller hem i brevlådan.

Svaren på de vanligaste frågorna

Måste jag byta till Lärarnas a-kassa?
Nej, det behöver du inte. Din inkomstförsäkring via Sveriges lärare gäller även med ett medlemskap i Akademikernas a-kassa. Så slipp krångel – stanna kvar.

Men jag har redan bytt till Lärarnas a-kassa?
Då får du gärna byta tillbaka till oss. Det är bara att fylla i ansökan så ordnar vi resten. Är du nöjd med ditt byte passar vi på att tacka för din tid som medlem hos oss. Och välkommen åter.

Vad händer om jag inte gör något alls med betalningen?
Då kommer du att få en faktura av oss i april. Har du Kivra skickar vi den dit, annars hem i brevlådan.

Vad händer med mitt medlemskap?
Det löper på som vanligt. Vi skickar dig en faktura om du inte skaffar autogiro eller e-faktura.

Hur skaffar jag autogiro?
Det skaffar du direkt i din bank. Logga in och sök på Akademikernas eller AEA. Vi börjar automatiskt dra avgiften från april. Är du osäker på hur du ska gå till väga så vänd dig till din bank.

Hur skaffar jag e-faktura?
Du får din första e-faktura i april. Logga in i din bank och sök på Akademikernas eller AEA (lite olika från bank till bank). Är du osäker på hur du ska gå till väga så vänd dig till din bank. Läs mer här 

Varför kan jag inte betala som jag gör nu?
När Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet blev Sveriges lärare togs möjligheten att betala a-kasseavgiften via facket bort.

Vad händer med min medlemstid i a-kassan?
Ingenting, ditt medlemskap löper på precis som vanligt. Det enda som ändras är hur du betalar avgiften.

Hur blir det med inkomstförsäkringen?
Den gäller fortfarande och du har kvar din intjänade medlemstid.

Mer info om betalsätt hos banken

Swedbank

Handelsbanken 

Nordea 

SEB autogiro

SEB e-faktura

Länsförsäkringar