Du som tidigare betalat din a-kasseavgift tillsammans med avgiften till LR fick ett nytt sätt att betala avgiften. Har man inte redan bytt till autogiro eller e-faktura har vi skickat en faktura via post eller Kivra.

Lite kort om din a-kassa

Akademikernas a-kassa är Sveriges största a-kassa och förenar över 760 000 medlemmar som alla har högskoleutbildning. Hos oss kan man vara medlem hela arbetslivet och man behöver inte byta a-kassa om man byter yrke eller bransch. Försäkringsvillkor och ersättningsbelopp är desamma i alla a-kassor – det som skiljer är den service vi ger.

Vi är stolta över att ha de nöjdaste medlemmarna med ett NKI på 76 (bäst i branschen!). Särskilt nöjda är medlemmarna med det fina bemötandet de får av våra kunniga handläggare och den höga tillgängligheten. Vi har i över 50 år arbetat med alla grupper av akademiker där lärare har en självklar plats. Med vårt stora kunnande om akademikers villkor på arbetsmarknaden och vår långa erfarenhet av arbetslöshetsärenden är vi den självklara a-kassan för alla akademiker.

Det kan kännas tryggt att veta att den inkomstförsäkring man har via fackförbundet fungerar utmärkt ihop med medlemskapet i Akademikernas a-kassa.

Nytt sätt att betala a-kasseavgiften

I april slutade Sveriges lärare (tidigare Lärarnas riksförbund) att ta in a-kasseavgiften. Det gäller båda a-kassorna som är kopplade till Sveriges lärare. Det kan kännas tryggt att veta att den inkomstförsäkring man har via fackförbundet fungerar utmärkt ihop med medlemskapet i Akademikernas a-kassa.

Medlemsavgiften är 130 i månaden och det finns flera sätt att betala den. Om man inte väljer något betalsätt får man en faktura – antingen i Kivra om man är anmäld dit, eller hem i brevlådan.

Svaren på de vanligaste frågorna

Hur skaffar jag autogiro?
Det skaffar du direkt på vår hemsida. Klicka här för att autogiromedgivande

Jag har inte fått någon faktura?
Logga in i Mitt medlemskap och kontrollera om vi har rätt adress till dig. Där kan du också swisha in din avgift och skaffa autogiro. Logga in

Vad händer med mitt medlemskap?
Det löper på som vanligt och du har kvar samma medlemstid.

Hur skaffar jag e-faktura?
Logga in i din bank och sök på Akademikernas eller AEA (lite olika från bank till bank). Är du osäker på hur du ska gå till väga så vänd dig till din bank. Läs mer om e-faktura här 

Varför kan jag inte betala som jag gör nu?
När Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet blev Sveriges lärare togs möjligheten att betala a-kasseavgiften via facket bort.

Måste jag byta till Lärarnas a-kassa?
Nej, det behöver du inte. Din inkomstförsäkring via Sveriges lärare gäller även med ett medlemskap i Akademikernas a-kassa. Så slipp krångel – stanna kvar. Hos oss är det utbildningen som räknas. Väljer du att i framtiden att byta jobb eller starta eget så kan du fortsätta vara medlem hos oss.

Vad händer med min medlemstid i a-kassan?
Ingenting, ditt medlemskap löper på precis som vanligt. Det enda som ändras är hur du betalar avgiften.

Hur blir det med inkomstförsäkringen?
Den gäller fortfarande och du har kvar din intjänade medlemstid.

Mer info om betalsätt hos banken

Swedbank

Handelsbanken 

Nordea 

SEB autogiro

SEB e-faktura

Länsförsäkringar