Pandemin har ställt till många problem i jobblivet. Men den skapar också möjligheter. Här är expertens bästa tips till dig som vill fortbilda dig.

Peter Cederqvist har tidigare arbetat som ledare inom IT-sektorn, både i Sverige och utomlands. Han är numera grundare av och vd på Newstart som arbetar med karriärutveckling och coachning.

Cederqvist menar att pandemin innebär en gyllene chans för den som vill utvecklas. Oavsett om det handlar om att fördjupa sina yrkeskunskaper eller skaffa helt nya för att kunna byta bana.

– Tillhör man dem som i vanliga fall lägger en eller två timmar på pendling till och från jobbet har man nu möjlighet att investera tiden i sig själv i stället, säger han.

Peter Cederqvist menar att många är alltför passiva. De förväntar sig att arbetsgivaren ska se till att medarbetarna utvecklas.

– Jag ser det i stället som ett delat ansvar. Arbetsgivaren ska skapa förutsättningar, men individen måste också vara aktiv. Det finns ett stort värde i att utvecklas, inte bara när det gäller sakkunskaperna. Ofta blir man inspirerad och motiverad att lära sig ännu mer.

Peter Cederqvist

Peter Cederqvist

Men hur ska man tänka? Kvällskurs på universitetet? Onlineutbildningar som ger diplom? Eller gratisföreläsningar på Youtube?

Här är Peter Cederqvists bästa tips för att starta processen.

1) Gå till botten med syftet

– Du ska inte börja en utbildning utan att ha syftet klart för dig. Vad är det du vill uppnå? Hur vill du utvecklas? Vill du byta jobb och behöver bättra på ditt CV för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden? Behöver du lära dig mer om projektledning? Eller vill du utveckla dina personliga färdigheter för att till exempel bli en bättre ledare?

– Många slarvar med syftet. Jag stöter på det jätteofta. Varför? För att det kräver att man vässar sina tankar och sätter sig ner och verkligen funderar.

2) Gör noggrann research

– Vad vill du konkret få ut av utbildningen? Behöver du ett diplom eller certifikat, så ska du välja ett alternativ som erbjuder det. Om utbildningen är ett steg i att söka jobb, så ta reda på om just denna kompetens är något som efterfrågas.

– Om du vill gå en utbildning enbart för din egen utveckling, så finns många alternativ. Yale University har till exempel en gratis onlinekurs om konsten att vara lycklig ("The science of well-being") som flera miljoner människor har gått.

3) Fundera på hur du lär dig

– Hur man bäst lär sig nya saker är väldigt olika. Min son, som jobbar med finansiella IT-system, har lärt sig mycket genom Youtube. Jag tar bäst till mig kunskap på annat sätt. Som ICF-coach krävs att vi kompetensutvecklar oss minst en vecka vart tredje år för att upprätthålla vår certifiering. I dag sker det mesta via webinarier och digitala möten. Hur människor lär sig nya saker är väldigt olika och det måste man tänka igenom. Har man det klart för sig är chansen större att utbildningen blir lyckad.

Kan man studera när man är arbetslös?

Under arbetslösheten har man möjlighet att läsa halvfart i högst 20 veckor om man söker heltidsarbete. Man kan också läsa på korta kurser på max 15 dagar på heltid med a-kassa. Ansök i god tid innan kursen startar och invänta vårt beslut innan studierna påbörjas. Läs mer här