Coronaåret 2020 har varit turbulent. Samtidigt har det inneburit tid för reflektion. Det kan du nu använda när du planerar ditt kommande jobbår.

Alexander Holmberg är coach och författare som har lång erfarenhet av klienter som vill utvecklas i sitt jobbliv. Han menar att det nu är ett unikt "passa på-läge" för att bryta invanda mönster.

– Att vi under 2020 har tillbringat så mycket tid hemma och umgåtts mer med familjen än tidigare tror jag har gjort att många har funderat över stora frågor som vad man egentligen vill i livet, säger Alexander Holmberg.

Han menar att vägen till ett bra jobbår 2021 går genom struktur och planering. Så här kan du göra för att komma framåt.

Alexander Holmberg

Alexander Holmberg

1) Börja med vad du behöver
– Fundera på vad du egentligen behöver för att må bra. Mer tid med familjen? Mer kreativa arbetsuppgifter? Mer tid för träning?

2) Gör grundjobbet
– Lägg tid på att göra en årlig plan. Bäst blir det om du bryter ner målen i delmål, månad för månad. Var vill du vara i januari 2022? Tänk igenom detta noggrant och avsätt tid för att göra grundjobbet ordentligt.

3) Gå från generell till specifik
– Det är skillnad på att drömma och planera. Ju mer specifik du kan vara, desto bättre. I stället för att till exempel ha "byta jobb" som mål under 2021, så fundera på vilket jobb du skulle vilja ha och hur du ska få det. Behöver du läsa in dig mer? Vilka ska kontaktas? När ska du börja söka? Gör en "ska-lista", inte en "kul-lista".

4) Stäm av löpande
– Försök att hitta en rutin för att stämma av dina mål, till exempel varje söndagskväll om det är mål du har satt upp tillsammans med din partner. Om det enbart är mål som handlar om jobbet kanske du kan göra det veckovis med en kollega.