Många har tröttnat på att jobba hemma. Men vad händer om arbetsgivaren säger nej till att du återvänder till kontoret? Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer, förklarar.

Vad händer om jag vill gå tillbaka till mitt kontor, men arbetsgivaren säger nej på grund av pandemin?
– Det är arbetsgivaren som bestämmer. Nu finns rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att så många som möjligt ska arbeta hemifrån. Arbetsgivaren är den som har ansvar för att förhindra ohälsa på arbetet.

 

Kan jag vägra?
– Nej, för det kan i förlängningen faktiskt vara skäl för uppsägning.

Vad händer om jag som arbetstagare mår dåligt av att jobba hemma?
– Det är fortfarande arbetsgivaren som bestämmer. Min erfarenhet är dock att de flesta arbetsgivare försöker att lösa det här på bästa sätt, till exempel genom att se till att man har en fungerande arbetsmiljö hemma. Man kanske får låna hem sin kontorsstol eller liknande. För vissa görs också speciallösningar så att man kan vara på sitt kontor, om det inte är så många på plats och man kan resa på ett säkert sätt.

Helene Robson

Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer

Har jag rätt till ersättning om jag använder mitt hem som arbetsplats utan att ha valt det själv?
– Nej, det har du inte. Däremot har arbetsgivaren ett ansvar för din arbetsmiljö. Exakt vad det innebär är däremot svårt att säga.

Kan jag kräva att arbetsgivaren budar hem kontorsstolar eller min stora skärm?
– Nej, du kan inte kräva det ena eller andra, men det går alltid att diskutera. Är man osäker på vad som gäller tycker jag att man ska kontakta sitt fackförbund för att få råd.

Får ni många frågor om det här från era medlemmar?
– Det börjar komma en del nu när vissa har jobbat hemma i snart ett år och börjar vissa få ont i axlar och rygg eftersom den ergonomiska arbetsmiljön inte alltid är bra hemma. Ibland finns också en oro för hur det ska bli efter pandemin.

Kan arbetsgivaren kräva att jag vaccinerar mig?
– Nej, men det där kommer att handla mycket som vilket jobb man har. Jobbar man på en intensivvårdsavdelning är det en helt annan sak än om man arbetar på ett kontor. Arbetsgivaren har ett ansvar att förhindra smittspridning samtidigt som man aldrig kan tvinga någon att vaccinera sig.