Comeback careers

Mika och Ginny Brzezinski

Debatten om "ålderismen", där människor som har 30 år kvar att jobba anses för gamla för att få nya chanser, är inte bara svensk. Utifrån intervjuer med människor som bytt karriär mitt i arbetslivet skriver den amerikanska tv-stjärnan Mika Brzezinski och hennes svägerska Ginny en uppmuntrande handbok med råd. Om du filtrerar bort det amerikanskt självhjälpande är den helt applicerbar på ditt svenska jobbliv.

Till boken

Comeback Careers

Deep work

Cal Newport

När Cal Newport, professor vid Georgetown­universitetet, först gav ut "Deep work" utlöste den en våg av roliga reaktioner. "Jaha, när min smarta telefon fångar min uppmärksamhet hundratals gånger per dag så jobbar jag sämre?" Ett arbetsliv utan teknik eller störningar är otänkbart för de allra flesta. Samtidigt kräver arbetsuppgifterna alltmer mental koncentration. Därför kan Newports basala råd fungera som dagliga enkla påminnelser.

Till boken

Deep Work

Tiny habits

BJ Fogg

Nyårslöften fungerar sällan. Målen sätts ofta för högt och man glömmer att bygga in små tidiga framgångar på vägen. BJ Fogg, forskare vid Stanford, har en annan metod. Med små steg, motivation och triggers är det enklare att skapa bra vanor i livet. Boken "Tiny habits" visar varför Fogg är expert på hur beteenden förändras. Hans modell “behavior design” inom systemvetenskapen har bidragit till att göra appar och sajter mer beroendeframkallande.

Till boken

Tiny Habits

The middle finger project

Ash Ambirge

Ash Ambirge påstår att hon som minst hade 26 dollar på fickan och sov i sin bil på en parkeringsplats. Hennes känsla för språk och marknadsföring har gjort hennes bloggande till en blomstrande industri, med just rådgivning "om hur man lyckas genom att ge fingret" som mantra. Tonen är betvingande, humorn snabb och innehållet mer 2020 än det mesta annat som ges ut just nu. En bok för långt fler än bloggare.

Till boken

The Middle Finger Project