Hösten är en period när många funderar på att byta jobb. Hur vet man när det är dags? Det finns en bra checklista i fem punkter.

aea icon with text

Du har varit på samma ställe och haft ungefär samma arbetsuppgifter länge, kanske tre till fem år.

aea icon with text

Du lär dig inte längre något nytt.

aea icon with text

Dina största bedrifter ligger bakom dig och du ser inte längre någon väg framåt.

aea icon with text

Din kunskap tas inte tillvara.

aea icon with text

Du sitter fast i andras gamla bild av dig. När du blir anställd skapar andra en bild av dig som kan vara svår att ändra trots att du utvecklats. Då kan enda sättet framåt vara att byta arbetsgivare.

Listan kommer från Erik Fors-Andrée på Go Monday, som hjälper människor att utvecklas till ett bättre jobbliv.

Han fortsätter:
– Generellt är min erfarenhet att de flesta som funderar på att byta jobb verkligen skulle behöva göra det. Det är sällan som dåliga arbetsplatsförhållanden, till exempel dåligt ledarskap, ändras radikalt.

Hur tar man första steget mot ett nytt jobb?
– Det absolut viktigaste är att vara systematisk. Jag tycker att man ska stanna upp, tänka efter och sedan försöka lista tre jobb eller branscher som man är intresserad av. Vissa använder mindmaps, andra Excel eller post it-lappar. Oavsett vilket är processen väldigt lärorik.

Vilket är nästa steg?
– Då handlar det om att göra research, att försöka hitta tre arbetsgivare i varje kategori som man verkligen är intresserad av. Det här är en fas som många fullständigt missuppfattar. Man måste ge sig själv tid att stanna upp och tänka. Om du inte vet varför du söker ett visst jobb kommer ditt samtal eller din ansökan inte heller att kännas relevant.

Vilket är bästa sättet att visa intresse?
– Här finns inga generella regler. Den som är van och flink med telefon ska ringa. Men om företaget ofta använder till exempel Instagram eller Facebook som kommunikationskanal kan du ta kontakt där i stället.

– Det viktigaste är att du är tydlig med varför du är intresserad av just den här arbetsgivaren. Om du förklarar det på ett bra sätt blir det samtidigt en presentation av vem du är, vad du kan och skulle vilja göra i framtiden.

Erik Fors-Andrée. Foto: Åke Westin

Erik Fors-Andrée - foto: Åke Westin

Finns det en risk i att alltför snabbt börja leta efter ett nytt jobb?
– I all utveckling finns platåer, faser man måste ta sig igenom och motstånd som man måste hantera. Undviker man sådant finns risken att hamna i en "juniorfälla". De som gör det kanske byter arbetsgivare ofta, men utan att egentligen lära sig något nytt. Det är därför jag tycker att man generellt ska försöka stanna mellan tre och fem år innan man går vidare.

Ser det dåligt ut i CV:t att ha bytt jobb ofta?
– Förr kanske det var så. I dag ser det snarare sämre ut att ha bytt jobb väldigt sällan. Det viktigaste med ett CV är storyn du berättar och att det finns en framåtrörelse.