Dags att utvärdera 2019 – och blicka framåt mot 2020. Här är nio frågor som hjälper sig att maxa ditt jobbliv nästa år.

December är en utmärkt tid för att sammanfatta de senaste tolv månaderna, dra lärdomar och fundera över vad som kan bli bättre nästa år.

– Det är ett sätt att styra sin egen utveckling. Men också ett sätt att ge sig själv en energiboost eftersom det är lätt att glömma bort allt man gjort, säger Erik Fors-Andrée, vd på Go Monday som hjälper människor till ett bättre jobbliv.

Han har tagit fram ett frågebatteri som hjälper dig att utvärdera 2019 – och få ett ännu bättre 2020. Skriv gärna ner svaren och spara.

– Sedan tycker jag att man ska försöka sitta ner varje månad och följa upp hur det går, säger Erik Fors-Andrée.

Erik Fors-Andrée

Erik Fors-Andrée - foto: Åke Westin

Utvärdera ditt jobbår

1. Vad är annorlunda nu i december jämfört med hur det var i januari?
Här kan du lyfta in flera perspektiv: Vad är annorlunda i organisationen där du jobbar? I din roll? I hur du själv arbetar?

2. Vad har känts mest givande under året?
Fastna inte i definitionen av ordet ”givande”, utan fundera snarare på vad du sett mest fram emot under året. När har det varit som mest spännande att dra igång en ny vecka?

3. Vad har jag åstadkommit som känts bäst?
När kände du ”där satt den”? Vilka tillfällen borde du firat mer?

4. Vad har jag lagt tid på?
Du kan börja med att lista saker som: projekt, arbetsuppgifter, konflikter, planering, omorganisation… Därefter kan du göra ett översiktligt tårtdiagram för att få överblick.

5. Vad har jag lagt för lite tid på?
Titta på tårtdiagrammet från punkt 4. Vad skulle du vilja lägga till? Finns det något du inte gjort alls, men borde ha lagt tid på?

6. Vilka energitjuvar har jag haft?
Har du haft ett tungt år kan frågan bli jobbig, men den behöver ställas ändå. Finns det personer som slukat din energi? Ångestmoment? Gamla surdegar? Alla energitjuvar går kanske inte att bli av med, men även de som du inte kommer undan blir lättare att hantera när du identifierat dem.

7. Vad vill du göra mer och mindre av?
Gör en lista och försök vara så konkret som möjligt. Skriv inte att du ”vill ha roligare på jobbet”, utan snarare ”skissa mer på nya koncept”, ”lägga mindre tid på administration” eller liknande.

8. Vilket sammanhang vill du ha mer av?
Hur var jobblivet under året när det var som bäst? Vill du ha mer tid för dig själv eller tillsammans med andra? Vilken typ av personer vill du jobba mer med?

9. Hur vill jag uppdatera mig själv?
Det här är den kanske svåraste frågan. Den kan också formuleras som hur du själv skulle vilja förändras. Vill du kanske bli bättre på att fatta beslut? Göra en sak i taget? Eller något helt annat? Den som vill kan sammanfatta detta i ett yrkesmässigt nyårslöfte.