Det gäller att säga rätt saker i en anställningsintervju. Inte bara med orden – utan också kroppsspråket. Retorikern Klara Härgestam vet hur du lyckas.

Hur ska man sitta på stolen i en anställningsintervju?
– Vi utgår från att man vill signalera självsäkerhet, att man är någon att lita på och dessutom kompetent och trevlig. Då gäller det att inte krypa ihop för mycket. Det är bättre att sitta lite brett, utan att ägna sig åt "manspreading", med händerna på bordet. Ett annat knep är att luta sig lite framåt när man ska berätta något mer personligt.

Måste man titta den man träffar i ögonen hela tiden?
– Att konstant stirra någon i ögonen kan nästan uppfattas som närgånget. Samtidigt ger det ett konstigt intryck om man hela tiden har blicken någon annanstans. Jag tror att de allra flesta känner av vad som är lagom ögonkontakt. Tänk inte på hur du gör med dina ögon. Tänk i stället på att du ska lyssna på personen du pratar med. Då kommer ögonkontakten att bli mer naturlig.

Ska man gestikulera och vifta med händerna, även om det inte kommer naturligt?
– Ett stort, spretigt och flaxigt kroppsspråk kan signalera flamsighet och brist på kontroll, men också stora visioner och engagemang. Så du måste välja vad du vill signalera. Att vara naturlig i utsatta situationer kräver övning. Men en genväg är att tänka på hur du är med dina kompisar, när du känner dig trygg.

Vad ska undvikas?
– Jag tycker man ska vara försiktig med kroppskontakt. Det är inte läge att klappa personen du träffar, din potentiellt nya chef, på axeln.

Klara Härgestam, retoriker

Klara Härgestam, retoriker

Kan man öva upp sitt kroppsspråk framför spegeln?
– Det kan vara ett bra knep för den som tycker att det här är svårt. Men det finns en risk i att bli alltför självmedveten, för om man börjar värdera allting negativt kan det i stället låsa sig helt. Bättre är att öva inför anställningsintervjun tillsammans med en kompis och kanske också filma sig själv.

Rösten då?
– Många tänker att man inte kan göra något åt sin röst, men det stämmer inte. Vi skickar ut massor av signaler genom vårt tonfall. Tänk bara på alla de olika sätt du svarar ”hej” i telefonen, beroende på vem som ringer. Jag har också märkt att många kvinnor går upp med rösten i slutet av meningen, vilket förminskar det de just har sagt. Ett snabbknep, om man känner sig stressad inför en anställningsintervju, är att gå undan lite och gäspa stort. Då sänker man struphuvudet och får bort den spända rösten.

Gäller samma regler om man inte träffas öga mot öga, utan intervjuas via video?
– Då är det många aspekter av kroppsspråket, bitar av det som kan bära ditt budskap, som försvinner. Då blir ansiktet och blicken ännu viktigare. Det gäller att vara noggrann med hur man filmar sig själv så att man sitter lagom nära kameran och inte ser liten ut.

Handen på hjärtat, är inte kroppsspråkets betydelse överdrivet?
– Nej, det har en helt avgörande betydelse i vår kommunikation. Det är bara att göra ett experiment och försöka låta bli att använda sitt kroppsspråk, vilket är stört omöjligt. Vi använder miner, gester med händerna och riktning på kroppen hela tiden för att förstärka det vi säger och skapa tillit.