Akademikernas a-kassa låter svenska akademiker bjuda på sitt bästa karriärråd. Advokaten Carl Fhager tycker att fler borde fundera på sin egen begravning.

I en alltmer komplex värld, där mycket handlar om yta på sociala medier, är det lätt att förvandlas till någon man egentligen inte är. Då blir man också en person som är flyktig och inte betyder någonting.

Jag tror därför att det är viktigare än någonsin att vara äkta, någon som människor kan lita på. Nyckeln för att lyckas med det tror jag är att försöka hitta sina egna värderingar.

Det kan vara svårt, men jag fick ett bra tips i boken "De sju goda vanorna" av Stephen Covey. 

 

Carl Fhager

Där finns en övning som innebär att man ska blunda och tänka på sin egen begravning, där ens bästa vän håller ett tal. Vad vill man ska sägas där?

Det här kanske låter lite flummigt, men om man tar den här övningen på allvar så kan den hjälpa till att hitta ens egna värderingar, komma i samklang med vem man är och hitta essensen i hur man vill vara.

För mig handlar det om att vara generös, snäll, energifylld och kreativ. Vissa kanske tänker att en jurist som jobbar mycket med förhandlingar, vilket jag gör, ska vara hård, kall och dyr. Men det där tror jag inte på. Det finns en myt om att goda förhandlare ska vara som hämtade ur den sicilianska maffian. Det köper inte jag. Jag tror att snällhet lönar sig, att man vill göra nya affärer och förhandla igen med någon som ger och inte bara tar.

Fakta

Namn: Carl Fhager
Bor: Göteborg
CV i urval: Juristexamen vid Göteborgs universitet 1999. Var sportchef i BK Häcken 2004-2008. På MAQS Advokatbyrå sedan 2008. Tillhör verksamhetsgruppen Commercial. Specialiserad mot sport-, media- och underhållningsbranschen. Programledare för "Förhandlingspodden".
Gör i dag: Advokat och delägare i advokatbyrån MAQS.