Här är stenen som gör det alla ber om – spelar Shoreline

Solidaritetsstenen - Spelar Shoreline

Akademikernas a-kassa gör en solidarisk handling genom att ersätta den bortförda “Spela Shoreline”-stenen med en ny specialbyggd sten. Denna sten, Solidaritetsstenen, gör precis vad dess föregångare önskar; den spelar Broder Daniels klassiska hit Shoreline under hela Way Out West-helgen.

Den första juni sattes den ursprungliga stenen, denna gnistrande symbol för det Göteborgska indiepop-undret, i karantän på ett konstgalleri i Stockholm. Stenens frånvaro blir extra påtaglig under andra helgen i augusti, då stenen vanligtvis välkomnar besökarna vid ingången till Göteborgs stora festival Way Out West.

I solidarisk anda kommer Akademikernas a-kassa därför att ersätta den ikoniska stenen med en helt ny under Way Out West. Den nya stenen, Solidaritetsstenen, kommer att ses på samma plats som originalet, vid huvudingången till festivalområdet – och göra det den nu ikoniska stenen alltid bett om: spela Shoreline.

– I låten Shoreline symboliseras livets ibland orättvisa karaktär, där en människa har tappat hoppet för en stund. Vi vill förmedla att ett medlemskap i Akademikernas a-kassa både skapar trygghet för dig själv, men även hopp för andra – precis som Shoreline har gjort för tusentals indiepop-fans, säger Anna Wright, projektledare på Akademikernas a-kassa.

David Borg från contentbyrån Borg & Owilli, som tagit fram idéen tillsammans med Akademikernas a-kassa, säger:

– På klubbscenen i Göteborg har DJ:s hört bön och ofta spelat Shoreline när gästerna ropat efter låten. Däremot har ingen lyssnat på stenen förrän nu.

Den nya Solidaritetsstenen är skapad tillsammans med konstnären Zacharias Vindbacke, som berättar att projektet också haft en personlig innebörd:

- Stenen påminner mig om vänner som inte längre är i livet, det här blev ett fint sätt för mig att hedra dem på.

Om Akademikernas a-kassa
Akademikernas a-kassa skapar trygghet genom hela arbetslivet. Med medlemsavgiften försäkrar du din inkomst och avgiften är samma för alla – oavsett om du arbetar, är arbetslös, föräldraledig eller studerar. Med a-kassan i ryggen kan du vara flexibel på arbetsmarknaden, våga byta jobb, flytta eller starta företag. Du ansöker enkelt med ditt BankID.

Om Spela Shoreline-stenen
Några år efter att Broder Daniels singel Shoreline slog igenom på listorna i Sverige skapades fenomenet att ropa “Spela Shoreline” till både DJ:s och andra liveakter. Detta blev ett uttryck som satte en prägel för indiepop-scenen i Göteborg, men också för Göteborg i sig. Fenomenet växte sig så starkt att två anonyma konstnärer under sommaren 2014 beslutade sig för att sätta upp en minnessten med texten “Spela Shoreline” i Slottsskogen som en hyllning till Broder Daniel och deras betydelse för staden.