Akademikernas a-kassa som startade sin verksamhet 1970 är i dag Sveriges största a-kassa med över 710 000 medlemmar.

– Sedan starten har arbetslöshetsförsäkringen sett ungefär likadan ut men som a-kassa behöver vi hela tiden jobba med att utveckla vår service och möta medlemmarnas behov, säger Katarina Bengtson Ekström, kassachef på Akademikernas a-kassa. Socialförsäkringsministern och utbildningsministern är några av de gäster som vill vara med och fira i dag, den 23 januari.

Den svenska arbetslöshetsförsäkringen med frivillig organisering i branschkassor har anor ända från 1800-talet. 1970 startade den första – och hittills enda – a-kassan för akademiker. Det var akademikerförbunden som slöt sig samman för att ta ansvar för sina medlemmars ekonomiska trygghet och service i ett föränderligt arbetsliv.   

I dag är vi Sveriges största a-kassa med över 710 000 medlemmar och har fortfarande precis samma grundidé – bra lösningar håller länge!

-I stort sett ser arbetslöshetsförsäkringen ut likadan nu som då. Den största förändringen är de inkomstförsäkringar som fackförbunden sedan 1990-talet började erbjuda sina medlemmar eftersom kompensationsgraden i a-kassan var för låg för att utgöra en ekonomisk grundtrygghet vid arbetslöshet, säger Katarina Bengtson Ekström kassachef på Akademikernas a-kassa.

-I dag är våra största utmaningar förväntningarna på snabbhet och personlig service. Därför är vi glada när vi kan konstatera att medlemmarna är nöjda med oss. I mätningar ger de oss betyg över 9 på en 10-gradig skala när det handlar om kompetens och bemötande, säger Katarina Bengtson Ekström.

I dag uppmärksammar vi Akademikernas a-kassas 50-årsdag genom att bjuda in politiker, politiska tjänstemän och representanter från Sacoförbunden och Vårdförbundet. Särskilt glada är vi för att kunna hälsa ministrarna Ardalan Shekarabi och Anna Ekström välkomna.

Ordföranden sedan starten  

Osborne Bartley  
Göran Kalin  
Jörgen Ullenhag   
Anders Milton
Anna Ekström
Göran Arrius

Fakta Akademikernas a-kassa

750 000 medlemmar (uppdaterat 2021)
1,6 % arbetslöshet (dec.)
Medlemsavgift: 130 kr/mån (uppdaterat 2021)

Kontakt

Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör
alexandra.oljans.ahlin@akademikernasakassa.se 
08-566 445 74