Så rapporterar man vab och föräldrapenning

För dig som är arbetslös med a-kassa

Alla som har barn vet att man ibland behöver vara ledig för att ta hand om dem och det händer även när man är arbetslös. Och när det händer ska man komma ihåg att rapportera det både till oss på a-kassan och till Försäkringskassan för att det ska bli rätt med ersättningen. Man har aldrig rätt till ersättning från flera utbetalare för samma tid. Får man fel ersättning blir man återbetalningsskyldig, och dessutom gör vi en utredning om varför det blivit fel och vad konsekvenserna av det blir.

This information in English

Två saker att tänka på

• Ansök om ersättning hos Försäkringskassan för tiden som du tar hand om barnet.
• Ange tiden som du inte är arbetslös i del av dag, eller procent, på din tidrapport till Akademikernas a-kassa. Du får hjälp att ange omfattning i Mina sidor. 

Tidrapportera all tid med ersättning från Försäkringskassan

All tid som du har haft ersättning från Försäkringskassan ska tas med på tidrapporten till a-kassan. Du behöver inte skilja på om du har haft föräldrapenning på sjukpenningnivå, grundnivå eller lägstanivå. Detsamma gäller om du har haft tillfällig föräldrapenning, graviditetspenning eller 10-dagar. 

Tidrapportera tiden på rätt dag

När du tidrapporterar till a-kassan ska du redovisa din föräldrapenning eller vab på rätt dag, det vill säga den dag du tog hand om ditt barn. Välj rutan för ”Sjuk/Föräldrapenning”. Vissa gör misstaget är att vänta med att redovisa tills dess man ansökt om föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning, men då blir det fel med a-kassan.

Tidredovisa även föräldrapenning på helgen

Skulle du ta ut föräldrapenning på helgen ska du tidrapportera det till a-kassan också, även om den inte påverkar inte ersättningen från a-kassan. Det är viktigt att du lämnar samma uppgifter till oss som till Försäkringskassan, så att redovisningen stämmer överens när vi får information från dem att de har betalat ut föräldrapenning.

Vab eller föräldraledig från deltidsarbete?

Om du jobbar deltid och har varit föräldraledig eller vabbat från jobbet ska du kontakta oss för att få information om hur ska redovisa den veckan.

Hoppas att du har nytta av informationen.