Viktiga nyheter från din a-kassa 

Här får du aktuell information från din a-kassa.

  • Oförändrad medlemsavgift, 130 kronor
  • Så fungerar skattereduktionen för avgiften
  • Medlemskapet förlängs till 66 år

Dessutom - Du har gjort ett bra val av a-kassa! Akademikernas
a-kassa får jättefina betyg av medlemmarna och av vår tillsynsmyndighet.

Medlemmarna är mycket nöjda 

Våra medlemmar ger oss betyget 8,4 på en tiogradig skala när vi frågar hur de upplever vår service.

Varje månad undersöker vi hur nöjda våra medlemmar är med den service vi levererar. Vi frågar bland annat om väntetider och hur kontakten med oss har fungerat. I den senaste kvartalsmätningen fick vi vårt bästa resultat någonsin: medlemmarna gav oss betyget 8,4 (av 10) för den totala nöjdheten. Och det som medlemmarna tycker är bäst med Akademikernas a-kassa är det bemötande vi ger – där får vi hela 9,3 i betyg. Vi vet att det är viktigt att man lätt kommer i kontakt med oss, och därför känns det bra att medlemmarna uppskattar våra öppettider (vardagar 8.30-16.30) och att vi inte har några väntetider i telefon.

Det är jätteviktigt för medlemmarna att man kan höra av sig till oss och snabbt
få hjälp

- Vi finns här för att hjälpa våra medlemmar och jämfört med andra a-kassor har vi generösa öppettider. Vi vet att det är jätteviktigt för medlemmarna att man kan höra av sig till oss och snabbt få hjälp med sitt ärende, säger Katarina Bengtson Ekström som är kassaföreståndare på Akademikernas a-kassa.

Korta handläggningstider
Glädjande är också att vi generellt har korta handläggningstider. Målet är att våra arbetslösa medlemmar ska få sin första ersättning inom 31 dagar från att de blev arbetslösa, och för att det ska lyckas krävs dels att vi och medlemmen samarbetar bra, dels att arbetsgivaren snabbt utfärdar det arbetsgivarintyg som behövs i varje ärende.

Du behöver aldrig byta a-kassa
När man är med i Akademikernas a-kassa behöver man inte byta a-kassa. Man kan ha sin arbetslöshetsförsäkring hos oss även om man byter yrke, arbetsplats eller bransch. Och både anställda och företagare kan vara med.

- Det är många som har varit med hos oss väldigt länge, hälften av alla som fyllt 50 har varit medlemmar i minst 25 år och 7 månader. Det tycker jag visar vilken viktig försäkring man tycker att det här är och att man är nöjd med sitt medlemskap, säger Karl-Eric Spörndly som är kvalitetssamordnare på Akademikernas a-kassa.

Oförändrad medlemsavgift nästa år

Nästa år är medlemsavgiften 130 kronor per månad och för den får du en bra ekonomisk trygghet hos Akademikernas a-kassa.

Regeringen har beslutat att behålla nivåerna i a-kassan och därför kommer avgiften till Akademikernas a-kassa att vara densamma, 130 kronor, nästa år. Framför allt beror avgiftens storlek på de löner som de arbetslösa i a-kassan har haft – ju högre lön desto högre avgift. Detta är den så kallade finansieringsavgiften som går till staten.

I Akademikernas a-kassa går 85 procent av avgiften direkt till statens finansiering av försäkringen, resten går till kassans administration. Vi har den i särklass lägsta administrationskostnaden per medlem.

- Vi är en stor a-kassa med god ekonomi och en effektiv administration. Av Sveriges 24 a-kassor har vi den lägsta administrationskostnaden per medlem, säger Christer Hermelin som är administrativ chef. Att vi inte har den lägsta månadsavgiften beror på att vi ska ta in mer pengar per medlem för att finansiera statens utgifter för a-kassan. Det i sin tur beror på att våra medlemmar har relativt höga löner.

Medlemmens avgift till a-kassan är också en förutsättning för att man ska kunna ta del av fackets inkomstförsäkring.

Skattereduktion gör a-kassan billigare

Det har blivit billigare att vara med i a-kassan eftersom du får göra avdrag för avgiften i din deklaration.

Från juli 2022 får du som är medlem i a-kassan göra en avräkning mot den beräknade skatten med 25 procent av den avgift du har betalat. Avdraget sker automatiskt eftersom vi skickar kontrolluppgift till Skatteverket – du behöver alltså inte göra något. Vilket belopp som ger rätt till skattereduktion beror på hur mycket du har betalat och när du betalade in dina avgifter. Det är den så kallade kontantprincipen som gäller.

Här kan du läsa mer om hur avdraget fungerar

Efterlängtad höjning av åldersgränsen till 66 år

Från och med nästa år förlängs medlemskapet till dess man fyller 66. Den nya åldersgränsen gäller dem som fyller 65 nästa år.

I dag kan man vara medlem i en a-kassa till månadsskiftet innan man fyller 65 år. Från och med den 1 januari 2023 förlängs det ett år och man kommer att kunna vara medlem till man fyller 66 år. Förändringen gäller för de som fyller 65 från och med nästa år och medlemskapet kommer att fortsätta automatiskt. Om man blir arbetslös kan man också få ersättning till man fyller 66 år.

- Det här är en efterlängtad förändring för många eftersom fler arbetar längre och då också vill ha en arbetslöshetsförsäkring, säger Anna-Karin Skans Buskas som är medlemshandläggare på Akademikernas a-kassa.

Att man nu höjer åldern är en del i att man justerar åldersgränserna i pensionssystemet och i kringliggande trygghetssystem.

Läs mer om höjningen av åldersgränsen här.

Granskning: Akademikernas a-kassa gör sitt jobb

A-kassornas tillsynsmyndighet har granskat Akademikernas a-kassa och sett att vi har en väl fungerande verksamhet och att vi utför vårt uppdrag på ett rättssäkert och effektivt sätt.

- A-kassan är en viktig trygghet för individen och samhället så det känns väldigt bra att få ett externt kvitto på att vi gör ett bra jobb och att vi levererar med hög kvalitet, säger Katarina Bengtson Ekström som är kassaföreståndare på Akademikernas a-kassa.

IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, är den myndighet som utövar tillsyn över a-kassorna och i sin senaste granskning har de undersökt Akademikernas a-kassas verksamhet. Myndigheten har inget att anmärka på och slår fast att Akademikernas a-kassa har:

  • bra ekonomi och en strukturerad uppföljning och kontroll av ekonomin,
  • bra organisatoriska förutsättningar och en välfungerande förvaltning,
  • dokumenterade rutiner för den interna styrningen och kontrollen av verksamheten, och
  • systematiska efterhandskontroller av handläggningen genom löpande ärendegranskningar.

Kolla ditt medlemskap i Mitt medlemskap

På akademikernasakassa.se kan du logga in i Mitt medlemskap och bland annat se hur länge du varit medlem och vilka kontaktuppgifter vi har till dig. Där kan du också ändra hur du betalar din avgift. Om du inte redan betalar med autogiro så vill vi tipsa om att det är det absolut bästa sättet att betala medlemsavgiften – den kommer alltid in i tid och det är ett bra val för miljön.

Logga in i Mitt medlemskap


Dessa nyheter har även gått ut via e-post och sms. 

Adresskälla för sms och e-postutskick är Akademikernas a-kassa och Bisnode.