Hos oss betalar alla lika mycket, men har du arbetat och nu studerar ska du vara med i a-kassan. Fördelarna med att jobba extra vid sidan av studierna är många. Man skaffar sig både erfarenhet, ett större nätverk och en finare CV. Och extrapengarna är inte dumma de heller. Arbetar du extra är det smart att vara med i a-kassan. Och du som redan är med i a-kassan - stanna kvar för att försäkra den inkomst du hade före studierna.

Studerandemedlem

Klart du ska vara med!

För dig som studerar på högskola och universitet är vi den a-kassa du ska vara med i. Man ska sikta på minst 180 högskolepoäng för att kunna gå med - och det gör de flesta. Medlemsavgiften är 140 kronor i månaden för alla.

Bli medlem du också

Våra bästa tips

Arbeta så mycket du kan och har tid med

Ju mer du tjänar, desto mer kan du få i a-kassa om du skulle blir arbetslös innan du hittar drömjobbet.

Finare CV med arbetslivserfarenhet

Vissa väljer att arbeta med det man utbildar sig till, andra med något helt annat – det kan också ge dig chansen att koppla bort studierna helt. Din framtida arbetsgivare kommer att uppskatta både din breda erfarenhet och dina referenser.

Extrajobb blir sommarjobb

Att hitta bra personal tar tid. Och för arbetsgivarna är det såklart smidigast att anställa någon som de redan känner. Ditt extrajobb kan alltså ge dig möjlighet att jobba heltid på sommaren.

Men stressa inte ihjäl dig

Det är meningen att man ska ha kul under studietiden! Jobba så många timmar du känner att du kan, men prioritera både studier och kompisar.

Lycka till med dina studier!

Till medlemsansökan

Vanliga funderingar om medlemskap för studerande

Ska jag gå med?

Svarar du ja på någon av följande frågor tycker vi att du ska gå med:

  • Jag jobbar. Både sommarjobb och extrajobb räknas.
  • Jag jobbade före studierna.
  • Jag är med i en annan a-kassa.

Det kostar 140 kronor i månaden

Det kostar 140 kronor i månaden att vara med hos oss. Avgiften är samma för alla medlemmar.

Så här betalar du

Autogiromedgivande med BankID

Villkor för ersättning

För att kunna få arbetslöshetsersättning måste man ha arbetat och uppfyllt arbetsvillkoret. Huvudregeln är att man under en tolvmånadersperiod har arbetat minst sex månader, minst 60 timmar per kalendermånad. Även kortare anställningar som sommarjobb, timjobb och extrajobb på helger får räknas med.

För att ersättningen ska kunna baseras på lönen måste man ha varit medlem i minst tolv månader. Om man har varit med kortare tid kan man få ett lägre belopp som endast baseras arbetstiden.

Mer om villkor för ersättning efter studier

Det finns en alternativregel också. Den uppfyller man om man arbetat sex sammanhängande månader, minst 40 timmar per månad och totalt minst 420 timmar.

Arbete före studierna räknas också

Alla månader som du har arbetat 60 timmar eller mer räknas med. Har du arbetat mindre än 60 timmar eller inget alls får studierna hoppas över om de avslutats efter att du fyllt 25 år eller om du arbetat heltid i minst 5 månader före studierna. Har du studerat på deltid får studierna inte hoppas över.

Dina studier måste vara avslutade eller definitivt avbrutna för att du ska ha rätt till ersättning. Därför kan du inte få ersättning under sommarlov eller andra studieuppehåll.

Till medlemsansökan

Vill du byta a-kassa till oss?

Är du redan med i en a-kassa och byter till oss tillgodoräknas medlemskapstiden. Vi kan ordna med bytet åt dig. Det enda du behöver göra är att fylla i en medlemsansökan.

Till medlemsansökan

Mer om byte till oss

Gå med i facket också

De flesta fackförbund erbjuder gratis eller billiga studerandemedlemskap. Av facket får du värdefullt stöd och goda råd på vägen mot examen och ditt nya jobb!

Våra fackförbund

Studerar du på yrkeshögskola?

Om du studerar på yrkeshögskola och saknar poäng från högskola eller universitet kan du tyvärr inte gå med hos oss. Hitta din a-kassa på hejakassa.se.

Jag ska studera utomlands

Om du ska studera heltid utomlands och redan är med i a-kassan är det viktigt att du behåller ditt medlemskap. Vi kan då hoppa över studierna när du kommer tillbaka och vi kan räkna på det arbete du hade före. Detta gäller också postdoc om du har stipendium. Lycka till med studierna!