Din viktigaste försäkring

Det finns många anledningar att vara med i a-kassan.

Får man en vattenläcka hör man av sig till försäkringsbolaget och får hjälp med ersättning. För de allra flesta känns det helt självklart, inte vill man lägga sparpengarna på det? Att försäkra sin inkomst med ett medlemskap i a-kassan borde vara lika självklart. Om man blir av med inkomsten hör man av sig till sig till oss och får ut sin ersättning. Precis som med hemförsäkringen behöver man uppfylla vissa villkor – och det gör faktiskt de flesta av våra medlemmar.

Vi har avslutat ditt medlemskap, men...

...om du ångrar dig efter att ha läst det här går att ordna. Fyll bara i en ansökan senast månaden efter du gick ur så behåller du din intjänade medlemstid.

Många bra anledningar att stanna

Förutom den uppenbara – att du försäkrar din inkomst – kan det i många lägen vara riktigt värdefullt att stanna kvar. Vi vill inte att du råkar lämna oss av fel anledning. 

Varför valde du att avsluta?

Att avsluta medlemskapet i a-kassan väljer man. Att råka bli av med inkomsten väljer våra medlemmar oftast inte. Vi är dagligen i kontakt med personer som

  • blivit uppsagda under föräldraledigheten när företaget omorganiserats
  • inte kan gå tillbaka till sitt arbete som sjuksköterska utan måste söka andra jobb när Försäkringskassan meddelar att den inte längre betalar ut sjukpenning
  • blivit av med de flesta av sina uppdrag som företagare när uppdragsgivaren plötsligt la ner
  • inte får drömjobbet direkt efter examen och behöver ett par månader på sig att hitta en anställning

Jag ska vara föräldraledig

Gå med igen. Skulle du bli uppsagd eller säga upp dig själv under föräldraledigheten kan vi räkna på det arbete du hade innan. Du skyddar alltså din inarbetade inkomst. Kontakta ditt fackförbund, de kan ofta erbjuda lägre medlemsavgift för det fackliga medlemskapet. Hos oss är månadsavgiften samma för alla.

Fyll i din ansökan här

Jag är sjukskriven

Gå med igen om du tror att du kommer tillbaka till arbete. Vi kan förlänga kvalifieringstiden med fem år och räkna på det sjätte året om du skulle behöva söka ersättning när du är frisk igen. Kontakta ditt fackförbund, de kan erbjuda dig lägre avgift. Till oss betalar alla samma avgift. 

Fyll i din ansökan här

Jag ska studera

Det är viktigt att du stannar kvar i a-kassan. Behöver du söka a-kassa när dina heltidsstudier är slut (eller om du hoppar av studierna) kan vi räkna på det arbete du hade innan.

Läs mer om vad som gäller efter studier

Fyll i din ansökan här

Jag får pengar från Försäkringskassan

Får du aktivitetsstöd eller annan ersättning från Försäkringskassan? Gå med igen. Har man aktivitetsstöd från Försäkringskassan sänks det om man avslutar sitt medlemskap.

Fyll i din ansökan här

Jag är företagare

Har du startat just startat eget eller har du haft verksamhet länge? Vi är den största a-kassan för företagare. 

Har du startat eget och företaget inte går runt kan du lägga det vilande och söka ersättning av oss. Om det inte bär sig efter ett år och inom 24 månader från det att du startade kan vi räkna på den lön du hade innan du drog igång verksamheten. Mer information om företag och a-kassa

Har du haft företag länge kan du också pausa verksamheten om det inte bär sig och få ersättning. Läs mer här

Fyll i din ansökan här

Är du osäker på om du uppfyller villkoren?

Ring oss om du har funderingar kring regler och villkor. Du når oss helgfria vardagar klockan 9-16 på 08-4123300.