Hej, vad roligt att du hittat hit! Då tycker du, precis som vi, att det är viktigt att försäkra sin lön. Lika självklart som att du försäkrar ditt hem, din bil och ditt husdjur. Att bli medlem hos oss är enkelt och vi hjälper dig självklart hela vägen.

Att vara med i a-kassan är smart på många vis. Det viktigaste är så klart att du försäkrar din inkomst och kan få upp till 1 200 kr per dag i ersättning om du skulle bli av med jobbet. A-kassan är också grunden till den inkomstförsäkring som du har om du är medlem i facket. Inkomstförsäkringen täcker upp till 80 procent av hela din lön upp till ett maxbelopp, men gäller bara om du även är medlem i a-kassan. Ett medlemskap i a-kassan är även bra att kunna visa upp för hyresvärdar och banker för att få hyra bostad eller låna pengar.

Akademikernas a-kassa är a-kassan för dig som har minst 150 högskolepoäng eller studerar på högskola just nu. Hos oss kan du vara medlem hela arbetslivet - oavsett om du byter jobb eller startar företag.

Bli medlem

Hur fungerar a-kassan?

Som medlem i a-kassan får du pengar om du skulle bli av med jobbet. Du kan få upp till 1 200 kr per dag som mest före skatt (26 400 kr/månaden). För att få ersättningen baserad på din lön behöver du uppfylla medlems- och inkomstvillkoren.

Kortfattat måste man ha jobbat ett halvår det senaste året. I flera fall får man även räkna arbete längre tillbaka i tiden, till exempel om du har studerat heltid, varit föräldraledig eller sjuk. En ersättningsperiod är 300 dagar.  

Läs mer om hur du kvalificerar dig här

Ska jag söka ersättning mellan två jobb?

Självklart, det är det a-kassan är till för. Våra medlemmar som får ersättning just nu har allt från ett kortare glapp mellan två anställningar, paus i sitt företag till att helt ha bytt inriktning i arbetslivet.

3 frågor till experterna

Johanna Calemark
HR-generalist

Vilka är grundkraven för ersättning baserad på inkomsten?
Att man varit med i a-kassan 12 månader och har arbetat minst 6 månader, minst 60 timmar i månaden det senaste året.

Läs mer om Johanna

Nils Måhlén
Medlemshandläggare

Vad händer om jag blir arbetslös innan jag varit med i 12 månader?
Då kan du få grundersättning som baseras på arbetstiden, max 510 kr per dag.

Läs mer om Nils

Petter Broman
Utredare

Vilka regler gäller för att bli medlem?
Man måste ha arbetat. I Akademikernas a-kassa måste man även ha minst 150 högskolepoäng eller studera just nu.

Läs mer om Petter

Vad är det för skillnad på facket och a-kassan

A-kassan är grunden och det är vi som betalar ut ersättning vid arbetslöshet. Facket erbjuder ofta en kompletterande inkomstförsäkring om du tjänar mer än 33 000 kr/månad.

I fackavgiften ingår det också förhandlingshjälp, lönestatistik, LinkedIn-granskning, bra rabatter på försäkringar osv. Det är helt enkelt smart att vara med i både a-kassa och fack.

Mer om våra fackförbund

Gå med i Sveriges största a-kassa!

Akademikernas a-kassa är a-kassan för dig som har minst 150 högskolepoäng eller studerar på högskola just nu. Hos oss är det utbildningen som räknas, inte vilken bransch du arbetar i. Både anställda och företagare kan bli medlemmar.

Försäkra din lön redan idag. Som medlem hos oss får du bra service, hjälp med ansökan och punktliga utbetalningar om du blir arbetslös.

Bli medlem hos oss