Vad kul att du kommit hit via A-kursen!

Tyvärr kan vi varken bjuda på fria månader eller extra surf, men hos oss får du trygghet för 130 kronor i månaden (eller egentligen 100 kronor, eftersom man får tillbaka 25 % på skatten). Om du inte redan är det; bli medlem i dag

Vanlig fråga: Är jag med i a-kassan?

Vad bra att du kollar upp om du är med i a-kassan! Det enklaste sättet att besvara fråga om jag är med i a-kassan är helt skicka in en medlemsansökan. Man kan bara kan vara medlem i en a-kassa åt gången. Här kan du ansöka om medlemskap i Akademikernas a-kassa

I Sverige finns det 24 olika a-kassor med sammanlagt 3,9 miljoner medlemmar. Alla a-kassor har samma regler och villkor för ersättning. Vissa a-kassor har krav på att man har en viss typ av yrke eller jobbar i en viss sektor eller bransch. Vi på Akademikernas a-kassa bara villkoret att man är högskoleutbildad eller motsvarande.

Här hittar du hela listan över a-kassor

Vad ska man tänka på när man väljer a-kassa?

 1. Vad kostar det att vara med?
 2. Hur nöjda är medlemmarna?
 3. Vilka öppettider har a-kassan?
 4. Vilka handläggningstider har a-kassan?
 5. Hur blir det med extra inkomstförsäkring?

Det här är Akademikernas a-kassa

 1. Det kostar 130 kronor att vara med. Läs mer om avgiften här
 2. Våra medlemmar är mest nöjda av alla. Vi fick högsta betyg av alla a-kassor.
 3. Våra öppettider är varje vardag 8.30-16.30. Längst i branschen.
 4. Vårt mål är att man ska få utbetalning inom 31 dagar. 
 5. Om man också går med i ett av våra fackförbund ingår inkomstförsäkring i de flestas avgifter.

Kan jag bli medlem i Akademikernas a-kassa?

Alla som någon gång har arbetat i Sverige kan bli medlem i a-kassan. För att bli medlem hos oss behöver man uppfylla ett av följande villkor.

 1. Jag har minst 150 svenska högskolepoäng (120 före 2007).
 2. Jag studerar just nu med målet minst 180 högskolepoäng.
 3. Jag har ett akademikeryrke Läs mer här

Varför välja Akademikernas a-kassa?

Vi har erbjudit trygghet för akademiker sedan 1969 och är idag Sveriges största a-kassa med över 775 000 medlemmar. Vi är stolta över att ha branschens högsta NKI (Nöjd-Kund-Index). Med andra ord, vi är experter på a-kassan och vi förstår akademiker. Vi vill att du ska känna dig trygg och veta att du kan vara med i en och samma a-kassa hela arbetslivet – hos oss är det utbildningen som räknas.

Byt jobb för att utvecklas och växa i din karriär, men glöm inte att ha a-kassan som en trygghet mellan jobben. Vi finns här för dig som medlem och vill se till att du kan fokusera på att hitta ditt nästa spännande steg i arbetslivet.

Vad skiljer Akademikernas a-kassa från andra?

 på Akademikernas a-kassa har valt att fokusera på medlemmarnas utbildningsnivå istället för yrkes- eller branschfokus. Hos oss behöver du inte byta a-kassa om du byter jobb, du kan vara medlem hos oss hela arbetslivet. Det är utbildningen som räknas.

Vad gör Akademikernas a-kassa?

Vi på Akademikernas a-kassa ser till att våra medlemmar som förlorar sina jobb får rätt ersättning för att klara sin ekonomiska situation tills de hittar ny sysselsättning. Vi kan sammanfatta det som att vi tryggar lönen för Sveriges akademiker.

Byt jobb för att utvecklas och växa i din karriär, men glöm inte att ha a-kassan som en trygghet mellan jobben.