För att kunna känna sig trygg och ha ett gott ekonomiskt grundskydd behöver man vara medlem i a-kassan. Och för många finns bra möjligheter att komplettera a-kassan med en inkomstförsäkring via sitt fackförbund. I dessa osäkra tider är det extra viktigt att försäkra sig eftersom det är lång kvalificeringstid, enligt information från Akademikernas a-kassa och Akademikerförbundet SSR.

-Vi vill liksom arbetsmarknadsminister Eva Nordmark understryka vikten av att vara medlem i a-kassan. För att kunna få ersättning baserad på inkomsten måste man vara med i a-kassan. Och för att få ytterligare kompensation för förlorad inkomst finns fackens inkomstförsäkringar, säger Katarina Bengtson Ekström, chef för Akademikernas a-kassa och Lars Holmblad, förbundsdirektör på Akademikerförbundet SSR.

Coronapandemin får många att fundera på hur deras ekonomiska situation skulle påverkas om man blir arbetslös. 7 av 10 är redan medlemmar i en a-kassa och många har kompletterande inkomstförsäkringar via sitt fackförbund. För dem som ännu inte är med är det viktigt att snabbt försäkra den inkomst man har.

-Under en lång tid har vi haft högkonjunktur och många har sluppit oro för arbetslöshet och kanske också valt bort medlemskapet i a-kassan. Vi brukar alltid säga att det kan svänga snabbt, även om vi förstås inte hade kunnat föreställa oss en sådan här utveckling. Ta kontakt med en a-kassa och bli medlem nu eftersom man måste ha varit med i 12 månader för att få inkomstrelaterad ersättning, säger Katarina Bengtson Ekström.

-Fackförbunden får många frågor, både arbetsrättsliga som till exempel vad som gäller vid uppsägning, och privatekonomiska – får jag någon ersättning om jag blir arbetslös?

-Vi märker av oron och många undrar förstås i det här läget hur man kan säkra sin ekonomi. Många fack har inkomstförsäkringar som i de flesta fall ingår i medlemskapet, och då kan du få både ett extra ekonomiskt skydd utöver a-kassan och den arbetsrättsliga hjälpen, säger Lars Holmblad.

Fyll i din medlemsansökan nu