Egen uppsägning
Lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring 45§
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer.
Uppdatera dina kontaktuppgifter.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.
Om man säger upp sig kan man få a-kassa. De flesta blir avstängda 45 dagar och påbörjar sedan den 300 dagar långa perioden efter 6 dagars karens. För att a-kassenivån ska bli så hög som möjligt och avstängningsdagarna börja räknas av behöver man registrera sig hos arbetsförmedlingen första arbetslösa dagen och skicka in tidrapporter till oss. Har man giltiga skäl att sluta sitt arbete kan man slippa avstängning.
Om man säger upp sig utan att ha en anledning som är giltig i försäkringens mening får man 45 avstängningsdagar, vilket motsvarar 9 hela veckor. Som mest kan fem avstängningsdagar per vecka räknas av. Varken de 45 dagarna eller de 6 karensdagarna dras av från den 300 dagar långa ersättningsperioden.
Dagar som räknas:
Dagar som inte räknas:
Om dagarna inte kan dras av, skjuts avstängningen framåt. När det gått 112 kalenderdagar efter den sista anställningsdagen är avstängningen överspelad oavsett om man har klarat av alla avstängningsdagar eller inte.
Om man har giltiga skäl för sin uppsägning blir det ingen avstängning. Med giltiga skäl menar vi de som är giltiga i försäkringens mening. Självklart kan man själv känna att det är rätt att säga upp sig och vi lägger ingen värdering i det.
För att man inte ska bli avstängd måste man kunna styrka sina skäl. Man behöver alltid inkomma med uppgifter där det framgår att möjligheten till omplacering undersökts och inte varit möjlig hos den aktuella arbetsgivaren.
Vissa inkomstförsäkringar gäller inte om man säger upp sig själv och blir avstängd från ersättning. Kontakta fackförbundet eller försäkringsbolaget om vilka regler som gäller.
Riksdagen har nu röstat igenom förslaget med fortsatt höjd ersättning. Här har vi sammanfattat regelförändringar 2020/2021