Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
För att kunna få a-kassa behöver man söka jobb och man visar att man sköter sitt arbetssökande. Det gör man genom att bland annat vara inskriven hos Arbetsförmedlingen, vara aktivt arbetssökande i Sverige, vara beredd på att ta lämpliga arbeten och aktivitetsrapportera varje månad.
Dessa regler börjar gälla den 1 oktober 2025.
Här är 4 punkter som beskriver vad som menas med att sköta arbetssökandet:
Man ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen, hålla kontakten med dem på överenskommet sätt och medverka till att ta fram en handlingsplan. Man behöver också aktivitetsrapportera till Arbetsförmedlingen senast den 14:e i varje månad.
Man ska söka arbete aktivt, det kan vara jobb som man hittat själv eller som Arbetsförmedlingen har anvisat eller tipsat om. Det kan också innebära att lämna intresseanmälningar eller cv till arbetsgivare. Det är viktigt att man följer sin handlingsplan, både vad gäller vilken typ av jobb man ska söka och hur många jobb man som minst ska söka.
Man ska vara beredd att ta alla lämpliga arbeten. I princip räknas alla arbeten som lämpliga och det är i sista hand arbetsgivaren som bedömer att någon har rätt kompetens för ett visst arbete. Den som är osäker på om ett arbete är lämpligt eller inte kan ringa a-kassan för att veta mer.
Man ska befinna sig i Sverige och söka jobb här för att räknas som arbetssökande, men man får givetvis söka arbeten utomlands också. Skulle det bli aktuellt att åka utomlands för exempelvis en anställningsintervju ska man stämma av det med a-kassan eftersom man i normalfallet behöver befinna sig i Sverige för att kunna få ersättning.
Här kan man läsa mer:
Dina rättigheter och skyldigheter - Arbetsförmedlingen
Inför planeringssamtalet - Arbetsförmedlingen
Många som är arbetslösa reagerar negativt på uttrycket att ”missköta sitt arbetssökande”, men det som menas är vanliga saker som kan hända när man är arbetslös; att man exempelvis missar att aktivitetsrapportera, glömmer att ringa Arbetsförmedlingen på utsatt tid (datum finns i handlingsplanen) eller att man söker för få jobb.
När Arbetsförmedlingen anser att arbetssökandet misskötts skickar de ett meddelande till a-kassan. Varning och avstängning är signaler om att något inte har fungerat med arbetssökandet. Tanken är att reglerna ska vara handlingskorrigerande, det vill säga hjälpa den arbetssökande så att hen slipper gå miste om ersättning från a-kassan i framtiden.
Första gången man missköter arbetssökandet får man en varning som inte påverkar utbetalningen. Om misskötseln av arbetssökandet upprepas under ersättningsperioden går man miste om ersättningsdagar.