Hej, vad bra att du hittat hit! Vi tror på idén att försäkra sin inkomst och 765 000 akademiker är redan med. Att bli medlem i Akademikernas a-kassa är enkelt och vi hjälper dig självklart hela vägen.

Att vara med i Akademikernas a-kassa  är smart på många vis. Här är några exempel

  • A-kassan kan vara en tillgång om man inte får jobb direkt efter examen. Om du försäkrar din inkomst kan du få upp 26 400 kronor per månad om du skulle bli arbetslös. Allt arbete räknas – även extrajobb och sommarjobb. Läs med om grundvillkoren här.
  • Medlemskapet i a-kassan kan behövas om man vill hyra eller köpa en bostad.
  • Hos oss kan du vara medlem hela arbetslivet - oavsett om du byter jobb, pluggar vidare eller startar företag.

Medlemskapet i Akademikernas a-kassa kostar 130 kronor i månaden och ger automatiskt rätt till en 25-procentig skattereduktion. Vi är en opolitisk och icke vinstdrivande organisation med målet att ge medlemmarna bästa service.  

Bli medlem

Hur fungerar a-kassan för studenter?

Som medlem i a-kassan kan du få pengar om du inte hittar jobb direkt efter studierna. Du kan få som mest 26 400 kronor i månaden före skatt. Har du varit med kortare tid än ett år kan du få drygt 11 000 i månaden.

Ju längre du är med i a-kassan och ju mer du arbetar, desto mer kan du få. När man varit medlem i 12 månader kan man få ersättning grundad på inkomsten. För de flesta baserar vi ersättningen på arbete det senaste året, men om man studerat heltid kan vi hoppa över studierna och räkna på arbete längre tillbaka i tiden. Har du arbetat före eller under studierna kan vi alltså basera din a-kassa på det arbetet.   

Läs mer om när studerande ska gå med

Men jag har inte jobbat med det jag är utbildad till?

Det spelar ingen roll. Allt arbete man har betalat skatt för räknas. Vi har inget krav på att du ska ha arbetat som ingenjör om det är till ingenjör du studerar.

3 frågor till experterna

Johanna 
HR-generalist

När ska jag gå med i a-kassan?
Direkt när man börjar arbeta halvtid eller mer. Det spelar igen roll vad det är för slags arbete så länge som man får lön och betalar skatt. Man skaffar sig försäkringen genom att bli medlem i a-kassan.

Läs mer om Johanna

Emeli
Försäkringshandläggare

Hur räknar ni ut min ersättning?
Det beror på hur länge du varit medlem och hur mycket du har tjänat. Ju mer du har jobbat och tjänat, desto mer kan du få. vi räknar på ett genomsnitt av de 12 senast arbetade månaderna. Därför är det viktigt att du försäkrar dig så snart du börjar jobba.

Så här räknar vi

Läs mer om Emeli

Nils 
Medlemshandläggare

Är det lägre avgifter för studenter?
Avgiften är lika för alla genom hela arbetslivet. De flesta väljer att gå med de börjar ett litet mer omfattande jobb, och sedan behöver man inte tänka mer på det. Är man med i Akademikernas behöver man aldrig byta även om man byter yrke eller bransch!

Läs mer om Nils

Vad är det för skillnad på facket och a-kassan

A-kassan är grunden och det är vi som betalar ut ersättning vid arbetslöshet. Facket erbjuder ofta en kompletterande inkomstförsäkring om du tjänar mer än 33 000 kr/månad.

I fackavgiften ingår det också förhandlingshjälp, lönestatistik, LinkedIn-granskning, bra rabatter på försäkringar osv. Det är helt enkelt smart att vara med i både a-kassa och fack.

Mer om våra fackförbund

Gå med i Sveriges största a-kassa!

Akademikernas a-kassa är a-kassan för dig som har minst 150 högskolepoäng eller studerar på högskola just nu. Hos oss är det utbildningen som räknas, inte vilken bransch du arbetar i. Både anställda och företagare kan bli medlemmar.

Försäkra din lön redan idag. Som medlem hos oss får du bra service, hjälp med ansökan och punktliga utbetalningar om du blir arbetslös.

Bli medlem hos oss