Naemi Florin är doktorand i atomfysik och gillar det mesta som har med matematik att göra. De senaste fem åren har Naemi kombinerat undervisning i fysik med att forska och simulera händelser i rymden. Snart är dags att lämna den akademiska tryggheten och ge sig ut på en oviss arbetsmarknad.

I knappt ett decennium har Naemi Florin, snart 29 år, befunnit sig i den akademiska världen. Det var intresset för matematik som först lockade henne till KTH och en civilingenjörsutbildning, något som banade vägen för att nu doktorera i atomfysik.

Foto: Privat

Foto: Privat

– Jag är en person som är intresserad av det mesta. Att jag valde att doktorera i atomfysik var för att jag vill kunna använda matematiken som ett verktyg. Jag vill helt enkelt använda matematik i praktiken, säger Naemi.

Livet som doktorand handlar just om att göra flera olika saker.

Utöver att undervisa 20 procent av tiden finns det ett krav på Naemi att hon under en bestämd tidsperiod ska producera tillräckligt med forskningsresultat för att kunna skriva sin avhandling, något som hon ibland tycker kan kännas utmanande.

– Det är en press att man måste producera resultat för att skriva en avhandling, och den pressen känner jag konstant.

Vad som kommer härnäst, efter att Naemi doktorerat, står skrivet i stjärnorna. Får hon önska själv är det ett jobb som programmerare som lockar mest. Tack vare sin civilingenjörsexamen är hon inte bunden till själva ämnet fysik i sin framtida yrkeskarriär, något hon tror kan öppna fler dörrar.

– Jag har flera kollegor som blivit dataanalytiker och IT-konsulter. Den marknaden ser lovande ut, det behövs fler programmerare än vad som finns idag.

Vilket företag eller vilken bransch spelar mindre roll, huvudsaken är att arbetsgivaren är säker och erbjuder trygga villkor.

– För mig är det viktigt att hitta en trygg arbetsplats med schyssta villkor och goda kollegor, sen hade det givetvis varit kul att göra något som är kopplat till det jag gör idag men för mig är det viktigare att ha en bra chef och bra arbetsvillkor.

För mig är det viktigt att hitta en trygg arbetsplats med schyssta villkor och goda kollegor

Just trygghet är något som Naemi återkommer till. För trots att arbetsmarknaden för programmerare ser lovande ut är hon med i a-kassan. Under våren 2020, när ord som pandemi och epidemiolog slog sig in i gemenemans vokabulär, kollade Naemi upp vad hon borde göra för att känna sig mer trygg.

– När folk runt omkring mig blev stressade över situationen och att deras anställningar var hotade gick jag med i a-kassan. Att jag nu är med i a-kassan gör att jag känner mig mer trygg, speciellt då jag har en tidsbegränsad anställning med ett slutdatum får jag inget jobb direkt så vet jag i alla fall att jag har en ekonomisk trygghet, säger Naemi Florin.