Text: Lisa Wallström/Commercial Content | Foto: Vårdförbundet/Ulf Huett

Att ha ett bristyrke är ingen garanti för ett säkert yrkesliv. Inte ens sjuksköterskor sitter säkert när allt fler regioner måste spara.
– A-kassan är en liten investering som ger stor trygghet, säger Marina Lund, styrelseledamot i Vårdförbundet avdelning Södermanland.

Höjda räntor och stigande inflation märks i våra plånböcker. Men att välja bort medlemskap i a-kassan är ingen bra idé. Inte ens om du verkar i en bransch som skriker efter folk. För nu slår lågkonjunkturen hårt mot landets regioner, som kämpar för att få pengarna att räcka. Det kan medföra att även bristyrken som sjuksköterskor råkar ut för varsel.

Ett aktuellt exempel är Region Sörmland som i höstas varslade 700 medarbetare – varav 400 inom vården – och införde ett anställningsstopp. Detta eftersom man måste spara en halv miljard kronor under 2024.

– Men det betyder inte att så många blir av med jobben, framför allt inte bland våra medlemmar. Men visst är det en oroande signal, säger Marina Lund, styrelseledamot i Vårdförbundet avdelning Södermanland.

Hon önskar att fler tänkte långsiktigt för att slippa stå utan skydd om en krissituation skulle uppstå.

Visst är det en oroande signal

– Du kan ju bli uppsagd av någon annan anledning än besparingar. Då är det viktigt att vara med i a-kassan. Och 130 kronor, som det kostar i vårt fall, är ju en mindre summa om man tänker på vilket skydd det ger, säger Marina.

Det är något som barnmorskan Emma Jonsson skriver under på. Hon är ordförande för Vårdförbundet i Region Stockholm.

– Det är jätteviktigt att vara med i a-kassan. Så länge man är frisk och ekonomin går bra känner man sig osårbar. Men man kan råka ut för så många omständigheter som man inte kan styra över, säger Emma.

Hon talar av egen erfarenhet. När Emma kom ut i arbetslivet som barnmorska på 1990-talet var det inte självklart att få en fast tjänst. Inte ens i Stockholmsregionen.

– Jag fick hoppa runt på olika vikariat i början och vet hur viktigt det är att ha tillgång till trygghetssystemen om det uppstår glapp i anställningarna.

Är vi många tillsammans kan vi hjälpa varandra

Emma märker att hennes kollegor, som har blivit färdiga sjuksköterskor de senaste 15 åren, tror att det alltid har funnits säkra jobb. Ibland saknar de också kunskap om hur samhällets skyddsnät fungerar:

– Det kan vara bra att påminna om. Själv drivs jag också av solidaritetstanken. Är vi många tillsammans kan vi hjälpa varandra.