Text och foto: Lisa Wallström/Commercial Content

Det finns ungefär 450 000 egenföretagare i Sverige. Många av dem missar att försäkra sin inkomst via a-kassan. Egenföretagaren Martin Thor tycker att fler företagare borde bli medlemmar i a-kassan.

Att driva eget företag är stimulerande och ger frihet. Men det är också förenat med stort ansvar. Förutom att ha koll på regler och skatter, måste du själv tänka på att pensionsspara och teckna försäkringar. Ändå saknar 60 procent av de egenföretagare som finns i Sverige både företagsförsäkring och a-kassa, enligt Entreprenörskapsforum.

Martin Thor hör till dem som har prioriterat ett medlemskap i a-kassan. Han är grafisk formgivare och har både varit anställd och haft bolag tillsammans med andra. Men sedan flera år tillbaka driver han den egna firman Satchmo.

Martin Thor valde att gå med i Akademikernas a-kassa några år in i sitt yrkesliv, när han fortfarande var anställd. När han sedan startade eget var det självklart att vara kvar. 

– Det är en bra försäkring. Att inte ha a-kassa bara för att jag körde eget var väl bara dumt, tänkte jag. Arbetslös kan man ju bli även som egen, säger Martin Thor.

Det är en bra försäkring. Att inte ha a-kassa bara för att jag körde eget var väl bara dumt.

Han har aldrig behövt utnyttja a-kassan. Även om Martin Thors inkomster har varierat genom åren har han aldrig på allvar oroat sig över sin ekonomi.

– Ibland har det gått jättebra, ibland mindre bra. Men trots att jag har haft bostadslån under den här perioden har jag aldrig känt mig stressad. Men det handlar nog om min personlighet. Redan som barn så hade jag alltid kvar godis i påsen liksom, säger Martin.

Grundtanken med a-kassan – att man betalar in en medlemsavgift när man arbetar, för att kunna ansöka om ersättning om man blir arbetslös – gäller även egenföretagare. 

Men för att en företagare ska betraktas som arbetslös måste verksamheten vara helt avslutad. Antingen genom att företaget har upphört eller ligger vilande. Det går inte att kombinera ersättning från a-kassan, det som brukar kallas att deltidsstämpla, med egen verksamhet. Det beror på att ersättningen från a-kassan inte får bli en inkomstutfyllnad i mindre lönsamma företag.

Arbetslös kan man ju bli även som egen.

För Martin handlar egenföretagande inte om pengar, utan om något helt annat:

– Som anställd kanske jag hade haft högre lön, men det är mer värt att få styra själv, att kunna disponera tiden precis som jag vill och kunna sitta lite var som helst.