Text och foto: Lisa Wallström/Commercial Content

När Linnea Carlerbäck följde sina drömmar och började studera till arkitekt såg jobbutsikterna ljusa ut. Men pandemin och lågkonjunkturen ändrade allt.

– Jag önskar att jag hade gått med i a-kassan redan under studietiden, säger Linnea Carlerbäck.

Få branscher är så konjunkturkänsliga som byggsektorn. När både näringsliv, kommuner och privatpersoner håller hårt i pengarna sinar uppdragen. Något som slår hårt mot arkitekterna.

– När jag började studera i Umeå 2017 hade jag inte en tanke på att det skulle vara svårt att få jobb, säger Linnea Carlerbäck, som efter fem års studier och praktik har en masterexamen i arkitektur.

Under Linnea Carlerbäcks sista termin som student slog pandemin till. Förutom att studentlivet blev tråkigare hade hon svårt att hitta en praktikplats.

– Det märktes direkt att arbetsmarknaden påverkades. Det var först då det gick upp för mig att den här branschen är väldigt konjunkturkänslig, säger Linnea Carlerbäck.

Det var först då det gick upp för mig att den här branschen är väldigt konjunkturkänslig

Till slut lyckades hon få en praktikplats på ett arkitektkontor i Norge, som följdes av några månader på ett annat kontor i Stockholm. Efter ett års praktik började hon läsa sin master på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

– De som tog examen året före gav mig rådet att gå med i a-kassan som en trygghet på en osäker arbetsmarknad.

Men det dröjde till våren 2023, några månader innan avslutade studier, innan Linnea Carlerbäck gjorde slag i saken. Då var lågkonjunkturen ett faktum, med stigande bolåneräntor och rusande inflation. Några år tidigare hade Linnea Carlerbäck inte haft svårt att få jobb. Men i mitten av 2023 var läget ett helt annat.

Trots masterexamen och kontakt med nära 300 arkitektkontor i både Sverige och utomlands gick det trögt. Det dröjde ungefär ett halvår innan Linnea Carlerbäck hittade ett jobb – i Schweiz.

– Jag ska börja på ett arkitektkontor i Zürich. I dessa tider känns det som en vinst att ens få ett jobb i branschen, säger hon.

I glappet mellan studierna och sitt första jobb sökte och fick Linnea Carlerbäck ersättning från a-kassan.

I dessa tider känns det som en vinst att ens få ett jobb i branschen

– Med facit i hand var det synd att jag inte gick med redan när jag började studera. Då hade jag haft ett ännu bättre skydd. Dessutom krånglade min praktik utomlands till det. Det innebar mycket pappersarbete, vilket gjorde att utbetalningarna dröjde. Men när pengarna väl kom var de väldigt välkomna.

Linneas tre bästa tips till studenter

Gå med i a-kassan redan under studietiden.

Det är svårt att veta hur arbetsmarknaden ser ut när du är färdig. Efter examen kan ersättningen från a-kassan vara en trygghet.

Ta reda på vad som gäller för att få ersättning.

För att man ska ha rätt till a-kassa krävs att man under ett år har jobbat minst sex månader med 60 timmars arbete per månad. Jobbet kan ligga före studierna, på sommarlov eller parallellt med studierna – ta hjälp av medlemsservice på din a-kassa för fler detaljer.

Håll koll på vad du gör

Om du är arbetslös ska du göra allt du kan för att hitta ett arbete. Följ den planering du har hos Arbetsförmedlingen och kom ihåg att rapportera vilka jobb du har sökt. Som längst kan du få 300 ersättningsdagar från a-kassan, det motsvarar cirka 14 månader om du är arbetslös på heltid.