Hej, vad bra att du hittat hit! Då tycker du, precis som vi, att det är viktigt att försäkra sin inkomst. Lika självklart som att du försäkrar ditt hem, din bil och ditt husdjur. Att bli medlem hos oss är enkelt och vi hjälper dig självklart hela vägen.

Att vara med i a-kassan är smart på många vis. Det viktigaste är så klart att du försäkrar din inkomst och kan få upp 26 400 kronor per månad om du skulle behöva pausa din verksamhet. A-kassan är också grunden till den inkomstförsäkring som du har om du är medlem i facket. Inkomstförsäkringen täcker upp till 80 procent av hela din inkomst upp till ett maxbelopp, men gäller bara om du även är medlem i a-kassan. Ett medlemskap i a-kassan är även bra att kunna visa upp för hyresvärdar och banker för att få hyra bostad eller låna pengar.

Akademikernas a-kassa är a-kassan för dig som har minst 150 högskolepoäng eller studerar på högskola just nu. Hos oss kan du vara medlem hela arbetslivet - oavsett om du byter jobb eller startar företag.

Bli medlem

Hur fungerar a-kassan för företagare?

Som medlem i a-kassan kan du få pengar om du skulle behöva lägga till företag vilande. Du kan få som mest 26 400 kr/månaden före skatt. För att få ersättningen baserad på din inkomst behöver du uppfylla medlems- och inkomstvillkoren.

Kortfattat måste man ha jobbat ett halvår det senaste året. I flera fall får man även räkna arbete längre tillbaka i tiden, till exempel om du har studerat heltid, varit föräldraledig eller sjuk. En ersättningsperiod är 300 dagar.  

Så här räknar vi ut ersättning för företagare

Så här pausar man sin verksamhet

Ska jag söka ersättning mellan två uppdrag?

Självklart, det är det a-kassan är till för. Våra medlemmar som får ersättning just nu har allt från ett kortare glapp mellan två uppdrag eller lagt ner företaget helt. Ring oss så pratar vi om vad som är bäst för dig.

3 frågor till experterna

Johanna Calemark
HR-generalist

Måste jag lägga nerföretaget för att få ersättning?
Nej, det behöver du inte. Man pausar verksamheten helt. Under 2023 kan man fortsätta marknadsföra sig i sociala medier och på hemsidan. Man kan däremot inte jobba deltid i sitt företag och stämpla upp med a-kassa.

Läs mer om Johanna

Victor Mossberg
Försäkringshandläggare

Måste jag tömma kassan i företaget för att få a-kassa?
Nej, det behöver du inte. De flesta som söker ersättning har blivit av med en eller flera uppdragsgivare. Utan dessa uppdragsgivare slutar företaget att bära sig. Då kan man söka ersättning.

Läs mer om Victor

Nils Måhlén
Handläggare

Jag har precis startat eget - är det värt att vara med då?
Då ska man absolut gå med i eller stanna kvar i a-kassan. Om man
går från anställning till eget företag så finns det extra bra regler. Skulle det visa sig att företaget inte bär sig efter ett år så kan man inom 24 månader söka a-kassa och ersättningen kan baseras på den lön man hade från anställningen.

Läs mer om Nils

Vad är det för skillnad på facket och a-kassan

A-kassan är grunden och det är vi som betalar ut ersättning vid arbetslöshet. Facket erbjuder ofta en kompletterande inkomstförsäkring om du tjänar mer än 33 000 kr/månad.

I fackavgiften ingår det också förhandlingshjälp, lönestatistik, LinkedIn-granskning, bra rabatter på försäkringar osv. Det är helt enkelt smart att vara med i både a-kassa och fack.

Mer om våra fackförbund

Gå med i Sveriges största a-kassa!

Akademikernas a-kassa är a-kassan för dig som har minst 150 högskolepoäng eller studerar på högskola just nu. Hos oss är det utbildningen som räknas, inte vilken bransch du arbetar i. Både anställda och företagare kan bli medlemmar.

Försäkra din lön redan idag. Som medlem hos oss får du bra service, hjälp med ansökan och punktliga utbetalningar om du blir arbetslös.

Bli medlem hos oss