Text: Lisa Wallström/Marczak & Utterström

Går jobbsökandet trögt? Med a-kassan i ryggen och en vass strategi i handen ökar du dina chanser rejält. LinkedIns Lisa Gunnarsson ger dig tre konkreta tips för att ta nästa steg i karriären.

Att söka jobb kan kännas som ett heltidsjobb i sig – särskilt i en tid där konkurrensen är hård och svaren uteblir. Men den som är medlem i både en a-kassa och ett fackförbund är bättre rustad än andra.

– Har du a-kassa kan du fokusera på att hitta rätt jobb och inte bara att ta första bästa erbjudande för att ekonomin kräver det. En inkomstförsäkring från ett fackförbund ger dig trygghet som låter dig tänka långsiktigt, säger Alexandra Oljans Ahlin på Akademikernas a-kassa.

Att söka jobb är i dag inte bara en fråga om CV och erfarenhet – det handlar också om uthållighet. Enligt en ny undersökning från LinkedIn har hela 35 procent av svenska jobbsökare förra året blivit ”ghostade” av en rekryterare.
Samtidigt uppger 83 procent av HR-specialisterna att de är medvetna om att bristen på återkoppling påverkar kandidaternas självförtroende negativt.

– Rekryteringsprocessen har blivit mer komplex. Det finns en tydlig ”mismatch” mellan kandidater och rekryterare, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn.

Hela 35 procent av svenska jobbsökare förra året blivit ”ghostade” av en rekryterare.

Hon fortsätter:
– Rekryterare översvämmas av irrelevanta AI-genererade ansökningar, medan kvalificerade kandidater upplever att de sällan eller sent får någon återkoppling när de söker jobb.

LinkedIns data visar att rekryterare i allt högre grad behöver hitta rätt kandidater på egen hand. Hela 57 procent uppger att det tar längre tid att hitta rätt person för ett jobb och att relevansen i ansökningarna minskar. Det innebär att även om det ser ut som att konkurrensen är stenhård, så finns det också en chans att sticka ut – med rätt strategi.

Så hur ska du göra? Här är Lisa Gunnarssons tre bästa tips till dig som söker jobb:

  1. Var noggrann i din ansökan. Visa att du förstår vilken kompetens som efterfrågas.
  2. Utveckla dig under tiden du är arbetssökande. Onlinekurser, vidareutbildningar eller korta statliga program är tre exempel på sådant som kan stärka ditt CV.
  3. Använd ditt nätverk – och verktyg som matchar din kompetens med rätt jobb.