A-kassan ger ekonomisk trygghet och service

Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rikard L. Eriksson

När Petter Broman gick ut samhällsvetenskapliga programmet på Uppsala universitet 2002 hade han siktet inställt på att arbeta med något som gav samhällsnytta. Men starten på yrkeslivet blev inte riktigt som han först tänkt – han blev arbetslös. Något som snart skulle ändras.

– När jag skrev in mig på Arbetsförmedlingen hade jag som mål att hitta en tjänst inom offentlig förvaltning. Trots att jag inte varit inskriven på a-kassan så länge fick jag plats på ett arbetsmarknadspolitiskt program som var riktat till långtidsarbetslösa med sikte på jobb i offentlig förvaltning.

Genom gruppen som deltog i programmet fick Petter Broman snart tips om att Akademikernas a-kassa sökte handläggare.

– Jag hade aldrig haft a-kassan i åtanke, men när jag såg annonsen insåg jag att de är en del av det kugghjul som måste fungera för att samhället ska rulla. Att få vara med i samhällsbygget på det sättet lockade mig.

När Petter Broman fick tjänsten, som först var ett halvårsvikariat, upplevde han omedelbart att han hade hamnat rätt. Så när vikarieanställningen ledde vidare till en fast anställning som handläggare kände han att han var där för att stanna. Efter sex år blev han också omprövningshandläggare. Idag har Akademikernas a-kassa varit Petters arbetsgivare i snart 14 år.
– Att jag är kvar är ett kvitto på att jag trivs enormt bra. Jag känner verkligen att jag får betyda något för samhället.

Sedan en tid tillbaka har Petter Broman en delad heltidstjänst då han arbetar med utredningar halva tiden och handläggningar på omprövningsnivå den resterande.

– Den kombinationen passar mig väldigt bra. När det gäller utredningsbiten handlar det mycket om att ta fram siffror och statistik. Vi gör bland annat en statistikrapport varje månad som vi huvudsakligen levererar till de fackförbund som har medlemmar anslutna till oss. I tjänsten som utredare handlar mycket också om att skapa sig kunskap om hur olika saker påverkar varaktigheten av arbetslösheten. Det är en extrem tillfredsställelse när man känner att man hittar ett samband ingen tidigare har kunnat slå fast.

Det handlar om att skapa sig kunskap om vad som påverkar arbetslöshetens längd

Som utredare arbetar Petter även med interngranskning.

– Det innebär att vi har en kontinuerlig granskning av vår egen handläggning utifrån en riskbedömningsplan som görs i en grupp där vår försäkringsansvarige sitter med.

När Petter handlägger ärenden på omprövningsnivå har han däremot direktkontakt med medlemmar i Akademikernas a-kassa. 
 
– Oftast går jag ifrån ett medlemsmöte med en god känsla av att medlemmen har känt sig sedd och hjälpt. Det är enormt givande.

Men det har så klart också sina utmaningar att möta människor i nöd.

– Det kan vara väldigt emotionellt påfrestande om man är lite överempatiskt lagd, som jag tenderar till att vara. Men jag märker att belöningen jag får när jag hjälper någon att hamna rätt är större.

Trots snart ett och ett halvt decennium på Akademikernas a-kassa har Petter inga planer att gå vidare i sitt yrkesliv.

– Jag är väldigt nöjd och tillfreds med mitt jobb. Det finns en stor flexibilitet och jag känner en enorm tillit från arbetsgivaren. Jag utvecklas och får ständigt feedback från min chef, vilket betyder mycket. Dessutom händer det mycket i a-kassans värld just nu som är roligt att vara en del av. Att få arbeta bakom kulissen och inte i frontlinjen med att göra skillnad i samhället är precis det jag drömt om, avslutar han.


 

Till artikelbiblioteket