Text: Lisa Wallström | Foto: Privat 

A-kassan är en trygghet, även högutbildade med forskarkarriär kan vilja känna den trygghet som a-kassan innebär.
– Man vet aldrig vad som kan hända och om man kan få jobb inom sitt forskningsfält. Dessutom har mitt medlemskap med solidaritet att göra, säger epidemiologen Hedvig Stenberg.

Trots gedigen utbildning och en forskarkarriär kan man känna oro för framtiden och sin försörjning. Särskilt om man har ansvar för huslån och barn. Hedvig Stenberg har under många år arbetat målmedvetet för att nå dit där hon är nu. Först fem års studier till veterinär, sedan ett antal år som klinisk veterinär och till slut en forskarutbildning på det. Och nu arbete som biträdande statsveterinär vid SVA.

–  I Sverige är det veterinärbrist och därför tror jag att risken för mig att bli arbetslös är låg. När det kommer till mitt nya yrke, forskare och epidemiolog, är det däremot inte säkert att man kan räkna med ett jobb inom sitt forskningsfält, säger Hedvig Stenberg.

 

Under tiden som doktorand kändes det tryggt för Hedvig att både vara med i Akademikernas a-kassa och i fackförbundet Naturvetarna. Men hon betonar att det inte bara handlar om att trygga den egna ekonomin.

 

– För mig är det fråga om solidaritet. A-kassan är en inkomstförsäkring som många har nytta av. Det känns bra att vara med och bidra till ett väl fungerande system, säger Hedvig.

För mig är det fråga om solidaritet. A-kassan är en inkomstförsäkring som många har nytta av.

Hon menar att det borde vara lika naturligt att försäkra sin inkomst som sitt hus eller sin bil.

 

– Även om jag har en trygg anställning så kan man faktiskt aldrig veta vad som ska hända i framtiden. Man har ju en massa försäkringar som man hoppas slippa använda. Ingen förväntar sig att krocka med bilen eller råka ut för ett inbrott, ändå har man bil- och hemförsäkring.