Text: Lisa Wallström/Commercial Content | Foto: Knut Capra Pedersen

Även om a-kassa och fackförbund inte är samma sak är de två grenar på samma träd.

– Det är viktigt att man är med i båda eftersom de ger trygghet på olika sätt, säger Göran Arrius, ordförande i Saco och Akademikernas a-kassa.

Det är inte konstigt att många uppfattar att a-kassan och fackförbunden hör ihop, eftersom de har en stark koppling och gemensam historia.

– Ursprungligen växte a-kassorna fram genom fackförbunden. Man samlade in pengar från medlemmar för att kunna ge ersättning till dem som blev av med arbetet, säger Göran Arrius, som är ordförande för både den fackliga centralorganisationen Saco och Akademikernas a-kassa.

Sedan de första a-kassorna bildades för över 100 år sedan har fackförbunden och a-kassorna blivit en viktig del av vårt välfärdssystem. I dag har a-kassorna ungefär 3,9 miljoner medlemmar.

Jag brukar alltid säga att man ska vara med i båda två.

– Jag brukar alltid säga att man ska vara med i båda två. Därför att de här två olika delarna ger trygghet på olika sätt och kompletterar varandra, säger Göran Arrius.

Fackförbunden tecknar kollektivavtal som gör att medlemmarna har schyssta villkor i sin anställning. Som fackligt ansluten kan man också få juridisk hjälp om man får problem i sin anställning eller håller på att bli uppsagd.

Om du blir av med jobbet går a-kassan in med ekonomisk ersättning under tiden du är arbetslös.

– Fackförbunden stöttar i den, ofta omtumlande, processen. Om du blir av med jobbet går a-kassan in med ekonomisk ersättning under tiden du är arbetslös. A-kassan är ju en omställningsförsäkring så att du har tid att skaffa ett nytt arbete, säger Göran Arrius.

Men för att få en bättre ekonomisk ersättning är ett medlemskap i facket en förutsättning.

– De allra flesta fackförbund har en kompletterande inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet. Det är ett annat viktigt argument för att vara med i både fack och a-kassa, säger Göran Arrius.

Försäkringen kompletterar ersättningen över a-kassetaket. Hur mycket ersättning det handlar om skiljer sig åt mellan förbunden.

Förutom ekonomisk trygghet och juridisk hjälp finns det ytterligare delar i medlemskapet som medlemmarna har nytta av. Speciellt i början av karriären när många har dålig koll på sina rättigheter.

– Fackförbunden tillhandahåller till exempel lönestatistik. Det är bra att se vad som är en rimlig ingångslön när man ska ta sitt första jobb. Kommer du in på en lägre lönenivå kommer du alltid att släpa lite efter, säger Göran Arrius.