Nu när du har skrivit in dig som arbetssökande på arbetsförmedlingen är det dags att söka ersättning från oss på a-kassan. Vårt mål är att du ska få din första utbetalning inom en månad. För att allt ska bli rätt direkt – ring oss gärna så pratar vi om vad du behöver göra och skicka in.

Det är en del pratiska saker att tänka på för att komma igång med utbetalningarna. Här har vi samlat allt du behöver veta.

Snabbaste vägen mot utbetalning

  1. Ange ditt bankkonto Hos swedbank.se/kontoregister anger du till vilken bank och konto du vill ha din utbetalning.
  2. Tidrapportera till a-kassan från start I Mina sidor fyller du varje vecka i en tidrapport vad du har gjort förutom att söka arbete. Vi behöver tidrapporten för att kunna betala ut ersättning.
  3. Aktivitetsrapportera till arbetsförmedlingen varje månad Ett av villkoren för ersättning är att man söker jobb. Sitt jobbsökande rapporterar man till arbetsförmedlingen i aktivitetsrapporten. Gör det senast den 14:e varje månad. 
  4. Skicka in din ansökan Själva ansökan om ersättning gör du på vår hemsida. Logga in i Mina sidor. Där svarar du på frågor om vad du har gjort och får du en Att göra-lista på intyg vi behöver. Det viktigtaste är arbetsgivarintyget som alla måste skicka in.
  5. Skaffa arbetsgivarintyg Vi behöver alltid ett arbetsgivarintyg för de 12 senast arbetade månaderna. Har du haft flera olika jobb behöver vi intyg från samtliga arbetsgivare - detta för att du ska få så bra ersättning som möjligt. Intyget begär du i Mina sidor.
  6. Har du inkomstförsäkring? Den extra ersättningen grundas på vårt beslut om a-kassa. Hur man ansöker beror på vilket bolag du har försäkringen i. Läs mer här

Vad har du gjort det senaste året?

Vi behöver veta vad du gjort det senaste året för att kunna räkna ut din ersättning. Har du varit sjuk, studerat heltid eller föräldraledig förlängs kvalifikationstiden med så kallad överhoppningsbar tid.

Jag har varit anställd

Jag har varit företagare

Jag har studerat

Jag har varit föräldraledig

Jag har varit sjuk

Hör av dig till oss

Ta det säkra för det osäkra och ring oss om du undrar något. Då hjälper vi dig så att det blir rätt direkt. Vi finns på 08-412 33 00 alla vardagar klockan 8.30-16.30. Vill du hellre skriva? Skicka ett meddelande i Mina sidor.