Välkommen till Sverige! Om du inte redan har gjort det – skicka in en ansökan om medlemskap till oss. Registrera dig på arbetsförmedlingen första arbetslösa dagen. Hör mer än gärna av dig till oss redan innan din anställning utanför Sverige upphör.

Mer om villkor för ersättning

Börja med medlemskap och arbetsförmedling

  1. Ansök om medlemskap hos oss om du inte redan är medlem. Ansök så snart du har blivit arbetslös även om du inte vill ansöka om ersättning direkt. Det går bra att skicka in ansökan innan du har kommit tillbaka till Sverige.
  2. Registrera dig på arbetsförmedlingen. Skriv in dig första arbetslösa dagen eller så snart du kan efter återkomsten till Sverige. Det är endast dagar man är inskriven som man kan få a-kassa. Det går inte att skriva in sig retroaktivt.
  3. Fyll i formulären Ansökan om arbetslöshet och Fastställande av bosättningsstat. Logga in i i Mina sidor och fyll i dem. Saknar du BankID kan du fylla i samma formulär här. 
  4. Skicka in uppgifter till oss så att vi kan kontakta ditt arbetsland. Här kan du se vilka uppgifter vi behöver Vi kontaktar sedan arbetslandet åt dig för att få bekräftad arbetad tid och lön (sammanläggningsintyg).

Det här behöver vi för att fatta beslut

Vilken typ av utlandsarbete du har haft påverkar både din rätt till ersättning och vilka handlingar/uppgifter vi behöver för att kunna fatta beslut. Nedan hittar du några typiska situationer och vad som gäller för dem. Känner du inte igen dig i någon av dem får du gärna höra av dig till utland@akademikernasakassa.se så hjälper vi dig vidare.

Bli medlem nu