Så väljer du rätt a-kassa
som sjuksköterska
Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Akademikernas a-kassa är den självklara a-kassan för Sveriges alla sjuksköterskor. Det kostar 140 kronor per månad (du får också tillbaka 25 % på skatten). Tillsammans med ett medlemskap i Vårdförbundet kan du få 80 % av hela din inkomst.
Alla a-kassor har samma regler och villkor för ersättning. Vissa a-kassor har krav på att man har en viss typ av yrke eller jobbar i en viss sektor eller bransch. Vi på Akademikernas a-kassa har bara villkoret att man är högskoleutbildad. Och det är du som är sjuksköterska! Det innebär att du heller aldrig behöver byta a-kassa.
Vårt uppdrag på Akademikernas a-kassa är att se till att våra medlemmar som förlorar sina jobb får rätt ersättning för att klara sin ekonomiska situation tills de hittar ny sysselsättning.
Alla som någon gång har arbetat i Sverige kan bli medlem i a-kassan. För att bli medlem hos oss behöver man uppfylla ett av följande villkor.
Så du som är sjuksköterska får självklart bli medlem i Akademikernas a-kassa.
Sjuksköterskor har en bra arbetsmarknad och många väljer bort a-kassan. Men för en billig peng är det värt att vara med. Du vet inte om du på sikt vill byta yrke - då kan det vara bra med ersättning när man söker nytt jobb. Regionen kanske omorganiserar och du slutar trivas? Samma sak där - pengar när man söker annat jobb. Skulle du själv bli sjuk och inte kan fortsätt arbeta som sjuksköterska är det en stor fördel att a-kassan kan betala de grundläggande utgifterna.
Nej. Hos oss behöver du inte byta a-kassa om du byter jobb, du kan vara medlem hos oss hela arbetslivet. Det är utbildningen som räknas.
Det är inte ovanligt att man byter bransch som sjuksköterska och då är det bra att kunna få ersättning om man inte hittar drömjobbet direkt.
Arbetar du som allmänsjuksköterska, barnmorska, intensivvårdssjuksköterska, anestesisjuksköterska, barnsjuksköterska, distriktssköterska, psykiatrisjuksköterska, operationssjuksköterska, skolsjuksköterska, företagssjuksköterska, hjärtsjuksköterska, onkologisjuksköterska, akutsjuksköterska, infektionssjuksköterska, palliativsjuksköterska, barnmorska, diabetessjuksköterska, smärtsjuksköterska, lungsköterska, njursjuksköterska, urologisjuksköterska, vårdsamordnare, rehabiliteringssjuksköterska, omvårdnadssjuksköterska, neurokirurgisk sjuksköterska, ortopedisjuksköterska, reumatologisjuksköterska, ögonsjuksköterska, öron-näsa-hals-sjuksköterska, geriatrisk sjuksköterska, barnonkologisjuksköterska, hematologisjuksköterska, transplantationssjuksköterska, hudsjuksköterska, endoskopisjuksköterska, dialyssjuksköterska, mottagningssjuksköterska, klinisk sjuksköterska, rådgivningssjuksköterska, hälsosjuksköterska, strokesjuksköterska, smittskyddssjuksköterska, utbildningssjuksköterska, hygienansvarig sjuksköterska, forskningssjuksköterska, kvalitetsutvecklare, undersköterska, stomiterapeut, demenssjuksköterska eller specialpedagogisk sjuksköterska? Då får du och alla andra sjuksköterskor gå med i Akademikernas a-kassa.