Arbete i Finland eller Danmark

I både Danmark och Finland har man ett liknande system som vi har i Sverige. Man måste själv ansöka om medlemskap direkt man börjar arbeta.

Danmark

Ansök direkt om medlemskap i en dansk a-kassa när du börjar arbeta i Danmark. Bor man kvar i Sverige och senare blir arbetslös riskerar man annars att inte få inkomstrelaterad ersättning från oss. Bara den som är medlem i en a-kassa är arbetslöshetsförsäkrad i Danmark.

Även den som arbetar som utsänd från Danmark (till exempel av en resebyrå eller biståndsorganisation) kan behöva vara med i en dansk a-kassa för att vara försäkrad. Tala med den danska a-kassan om vad som gäller.

Fortsätt vara medlem i Akademikernas a-kassa till det datum ditt medlemskap i den danska a-kassan påbörjas. Missa inte att betala avgiften till oss så att det inte uppstår något glapp mellan försäkringsperioderna.

Förteckning över de danska a-kassorna

Finland

Vi rekommenderar att man blir medlem i en finsk a-kassa om man börjar arbeta i Finland. I Finland finns både en allmän arbetslöshetsförsäkring med lägre ersättningsnivå och en försäkring som bygger på medlemskap i en finsk a-kassa. Man är inte helt oförsäkrad om man inte går med i en finsk a-kassa när man arbetar där. Men om man behöver ansöka om ersättning i Finland på hel-eller deltid längre fram är det - precis som i Sverige - ekonomiskt fördelaktigt att vara med i en a-kassa.

Förteckning över finska a-kassor