Alla vill koppla av under sin semester. Men vad händer om arbetsgivaren kräver att du ska jobba? Här förklarar experten vad som gäller.

För två år sedan gjorde bolaget Essity, med hjälp av Yougov, en undersökning där 1 000 yrkesverksamma svenskar fick frågan om de jobbat under sin senaste sommarsemester. Hela 47 procent svarade ja. Var femte gjorde det gratis, utan vare sig lön eller kompledighet. Bland kvinnor var det 23 procent som inte fått någon kompensation. Motsvarande siffra bland män var 17 procent.

Men vad händer om chefen vill att du ska vara nåbar via telefon eller mejl under sommarsemestern? Har arbetsgivaren rätt att kräva det?
– Nej, egentligen inte. Semester ska vara tid för återhämtning. Men många väljer själva att vara tillgängliga. Vissa för att de vill hålla sig á jour, andra för att de vill vara behjälpliga gentemot kollegorna, säger Heléne Robson, chefsjurist på fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

Heléne Robson

Heléne Robson - foto: Sveriges Ingenjörer

Har jag rätt att säga nej om arbetsgivaren beordrar mig att jobba under semestern?
– Nej, inte om något oförutsett har inträffat. Men beordras du bryta din semester har du rätt till ersättning. Det gäller inte bara för arbetstiden. Du kan också ha rätt till ersättning för kostnader om du planerat att hyra en stuga eller bokat en resa.

Brukar du själv jobba under din sommarsemester?
– Som chef brukar jag vara tillgänglig för medarbetare som vill fråga något och även hålla lite koll på mejlen.

Är du ingenjör?

Då rekommenderar vi att du kompletterar ditt medlemskap i Akademikernas a-kassa med ett medlemskap i Sveriges Ingenjörer. A-kassan är grunden för att inkomstförsäkringen ska gälla. Är du högskoleutbildad inom något annat område? Här finns listan över alla våra fackförbund