De höjda nivåerna i a-kassan kommer att förlängas och gälla de kommande två åren. Regeringen fattar det formella beslutet i december. Anna Glennert, försäkringsansvarig på Akademikernas a-kassa, reder ut vad det betyder för dig som medlem.

Vad innebär det här för mig som medlem egentligen?
– Att du procentuellt sett får högre ersättning i relation till din tidigare lön. Den högsta nivån är till exempel 1 200 kronor per dag i stället för som tidigare 910 kronor.

Anna Glennert, Akademikernas a-kassa

Anna Glennert, försäkringsansvarig på Akademikernas a-kassa

Samtidigt har avgiften i Akademikernas a-kassa höjts med 30 kronor till 140 kronor i månaden. Har ni fått irriterade reaktioner från medlemmarna?
– Ja, det händer. Men då måste man tänka på att ersättningsnivåerna också har höjts. Det medlemmar reagerat mest på är att medlemsvillkoren ändrades så att en medlemsmånad räknas som fyra mellan mars och december i år. Det har vissa uppfattat som orättvist, att nya medlemmar åkt på en räkmacka.

Har de en poäng?
– På individnivå kan det förstås uppfattas som orättvist av de som tagit ansvar och betalat sin medlemsavgift i många år. Men jag tror att man måste ha en kollektiv samhällssyn på det. Pandemin slog till fort och brett och det var för samhällets bästa man var tvungen att rädda stora grupper från ekonomisk kris. Men det är nog viktigt att se det här som en engångshändelse och inte lita på att "någon löser det" om jag blir av med min inkomst. Därför ska man fortsätta vara medlem i a-kassan. Eller gå med, om man inte redan är medlem.

Var det väntat att de höjda nivåerna skulle förlängas?
– För mig var det inte det. Jag har aldrig varit med om att man gör en så stor höjning på ett bräde och sedan dessutom behåller den under lång tid.

Vad drar du för slutsatser av att politikerna agerar på det här sättet?
– Att vi befinner oss i ett allvarligt läge. Stora grupper i samhället är i dag arbetslösa och vi behöver få snurr på ekonomin.

Har du upplevt någon liknande situation tidigare?
– Det finns vissa likheter med finanskrisen 2008–2009. Den kom också "över en natt" och de som då drabbades blev lika tagna på sängen. Men då slog det inte lika brett som i dag.