Coronaviruset har vänt uppochned på arbetsmarknaden. Därför finns förslag om nya tillfälliga förändringar i a-kassans regler. Men hur ska du tänka kring dem? Vår expert svarar.

Anna Glennert är försäkringsansvarig på Akademikernas a-kassa. Hon möter inte sällan missuppfattningar om a-kassan. Förslaget om nya tillfälliga regler har gjort att tiotusentals valt att gå med i a-kassan bara de senaste dagarna. Men några känner sig ännu mer vilsna. Därför bemöter Anna Glennert här fem fiktiva påståenden om a-kassan.

Anna Glennert

Anna Glennert, Akademikernas a-kassa

1. "Det är inte värt att bli medlem eftersom jag ändå inte skulle klara mig på ersättningen från a-kassan, så det är bättre att bygga upp en egen buffert."
– För de allra flesta är 140 kronor i månaden (medlemsavgiften till Akademikernas a-kassa) inte särskilt mycket pengar. Den ersättning man sedan kan få från a-kassan är en bra hjälp för att kunna betala hyra och löpande räkningar. De flesta fackförbund har dessutom en inkomstförsäkring för sina medlemmar.

2. "Jag måste spara och då kan jag inte lägga 140 kronor i månaden på att vara medlem i Akademikernas a-kassa."
– Om man ska välja bland sina försäkringar ska man prioritera sin bostad och sin inkomst. Bostaden får man försäkra via ett försäkringsbolag och inkomsten genom att gå med i a-kassan.

3. "Jag är med i facket och har en inkomstförsäkring där. Därför behöver jag inte vara med i a-kassan."
– Att vara medlem i a-kassan och ha rätt till ersättning därifrån är en förutsättning för att också kunna få ersättning från den inkomstförsäkring man har via sitt fackförbund.

4. "Eftersom jag inte varit med i a-kassan tidigare rör de tillfälliga reglerna inte mig. Det är ändå för sent att gå med nu."
– Tvärtom. Det har aldrig varit så förmånligt som i dag. Enligt förslaget kommer varje månad som medlem nu räknas som fyra. Det innebär att du efter tre månader som medlem, i stället för som tidigare tolv, har rätt till ersättning om du också klarar arbetsvillkoret. Dessutom vet ingen hur länge den här situationen kommer att hålla i sig. Viruset kan försvinna, för att sedan komma tillbaka.

5. "De tillfälliga reglerna är bara ett trick för att lura fler att gå med i a-kassan. Jag klarar mig själv."
– Jag ser det som att de tillfälliga reglerna snarare visar på allvaret i situationen. Nu handlar det både om individernas ekonomiska trygghet och att hålla i gång samhällsekonomin. Det här kommer att kosta staten massor av pengar och den skulle aldrig göra det om det inte ansågs nödvändigt.

Läs mer om de tillfälliga reglerna här.