Efter flera år som tågvärd valde Johanna Dalunde Eriksson att följa drömmen och utbilda sig till fysioterapeut.

Ett yrke där hon dagligen får möjlighet att förändra människors liv.

– Att kunna ta studieledigt och samtidigt behålla en trygg anställning gjorde att jag vågade följa mina drömmar och börja studera, säger Johanna.

Som 31-åring tog Johanna examen sommaren 2021 och jobbar sedan december samma år som fysioterapeut. Att lämna tryggheten i en fast anställning och börja studera till något helt nytt är något som många kanske skulle förknippa med en stor risk. Johanna såg det snarare som en utmaning och svårigheten låg i stället i något annat.

Foto: Privat

Foto: Privat

– Jag tycker bara att det är kul att skaffa mig en utbildning och utmana sig själv. Att börja studera var inte så svårt, däremot var jobbsökandet och framför allt att säga upp mig ett stort steg.

Åren som tågvärd är inget Johanna ångrar. Hon trivdes väldigt bra med kollegorna och anställningen var trygg, något som dock ändrats under senare tid.

– Alla mina tidigare tågvärdskollegor står inför omplaceringar och en oviss framtid. Man vill ta bort tågvärdarna på pendeltåget helt och hållet. Jag har gamla kollegor som har avvecklingssamtal i stället för utvecklingssamtal, det är surrealistiskt säger Johanna och fortsätter: jag är jätteglad över att jag hann få ett bra jobb innan det var aktuellt för avvecklingssamtal för mig.

Trygghet i arbetslivet är viktigt för Johanna. Sedan 2011, efter att hon fick sin första fasta anställning har hon varit med i a-kassan och hon har inga planer på att omvärdera det beslutet.

– Även när jag haft trygga anställningar har jag varit med i a-kassan, det är en billig försäkring om något händer i livet. Saker och ting kan ändras, det är bara att titta på mina tidigare kollegor. Deras anställning var inte så säker trots allt. Nu har jag gått över till en bransch där fasta anställningar inte är en självklarhet, särskilt på de stora sjukhusen är vikariat vanligt.

Även när jag haft trygga anställningar har jag varit med i a-kassan

Trots att flera av Johannas kursare hoppade på tillfälliga vikariat efter examen valde hon att invänta möjligheten till en tillsvidareanställning, och när möjligheten dök upp i december 2021 tvekade hon inte en sekund. Att varje dag få hjälpa sina patienter att må bättre gör det enkelt att gå upp på morgnarna, och att se hur hon förändrar människors liv har påverkat Johanna mer än vad hon trodde.

– Det är väldigt roligt att se förändringen hos patienterna. Det kan vara att man hjälpt dem att hitta nya strategier i vardagen eller att de äntligen mår bättre efter rehabiliteringen. Vissa av dem jag träffar kommer väldigt uppgivna och smärtpåverkade till sitt första besök. Efter bara några veckor är det som att en helt ny person kliver in i väntrummet. Det är verkligen jättekul!

Hur Johannas framtida yrkeskarriär ser ut menar hon är för tidigt att säga. Just nu ligger hennes fokus på att skaffa sig en bred erfarenhet, men framåt finns tankar på att specialisera sig inom kvinnohälsa, barn- och unga eller stressrelaterade problem. Att fortsätta utbilda patienter att hjälpa sig själva är dock något hon värderar högt:

– Jag utbildar mina patienter så de förstår sin egen kropp och sin smärta. Att få se den lättnad någon känner som varit utan smärta flera dagar i rad efter att i många månader eller år av till exempel kronisk huvudvärk är fantastiskt. Det ger energi och är en känsla jag aldrig kan tröttna på, säger Johanna Dalunde Eriksson