Corona/Covid-19 har fått många att fundera på vad som gäller om man skulle bli arbetslös. Oavsett vad som orsakat arbetslösheten är det i stort sett samma regler som gäller. När något ändras av regering och riksdag så kommer information om det att finnas på vår hemsida.

Bli medlem nu

Är jag medlem? Kontrollera här

Företagare på heltid? Läs mer här

Klicka här för att se vanliga frågor och svar

Varsel, permitteringar och korttidsarbete

Har du blivit varslad, permitterad eller korttidsarbete (tidigare korttidspermitterad)?

Vad gäller för a-kassan - läs mer här

Grundregler för a-kassa

För att ha rätt till inkomstrelaterad a-kassa ska alla uppfylla tre villkor:

aea icon with text

Medlemsvillkoret - varit medlem i en a-kassa i 12 månader.

aea icon with text

Arbetsvillkoret - ha arbetat minst 6 månader det senaste året, minst 80 timmar per kalendermånad. Vi tittar först på det senaste året. Tiden vi räknar på kan förlängas om man till exempel varit föräldraledig, avslutat heltidsstudier eller varit sjuk. Arbetsvillkoret måste uppfyllas under medlemskapstiden.

aea icon with text

Grundvillkoret - Registrerad på arbetsförmedlingen - att man kan söka och ta arbete i Sverige.

Grundersättning - medlem mindre än ett år

Har man inte hunnit vara med i a-kassan i 12 månader kan man ändå få ersättning grundad på arbetstiden. Grundersättningen är max 365 kronor per dag.

Mer om grundersättning


Inkomstförsäkring via facket - a-kassan är grunden

A-kassan är grunden för ersättning. De flesta av våra fackförbund erbjuder en inkomstförsäkring som ingår i deras medlemsavgift. Med både a-kassa och fack kan man då få upp till 80 procent av hela sin lön. A-kassan täcker 80 procent upp till 25 025 kronor. Läs mer om inkomstförsäkring


Korttidsarbete

Från den 16 mars kan arbetsgivare ansöka om stöd för korttidsarbete för att arbetstagaren går ner i tid och lön. Det är Tillväxtverket som beslutar om korttidsstöd och de har mer information på sin hemsida tillvaxtverket.se.

Har man blivit uppsagd kan man givetvis söka ersättning hos a-kassa. Läs mer här


 

Artiklar


Kontrollera att du är medlem i Mina sidor

Många ringer och är oroliga för sitt medlemskap i a-kassan. Du kan kontrollera det på flera sätt.

Läs mer


Så söker du som företagare ersättning från a-kassan

Precis som anställda har företagare rätt till a-kassa. Den enda skillnaden är att man inte kan fortsätta arbeta deltid i sitt företag under arbetslösheten. .

Läs mer


Se över ditt ekonomiska skydd

För att kunna känna sig trygg och ha ett gott ekonomiskt grundskydd behöver man vara medlem i a-kassan. Och för många finns bra möjligheter att komplettera a-kassan med en inkomstförsäkring via sitt fackförbund. I dessa osäkra tider är det extra viktigt att försäkra sig eftersom det är lång kvalificeringstid.

Läs mer


Corona - dina rättigheter på jobbet

Coronaviruset, covid-19, kan ställa till det i relationen till arbetsgivaren. Men vad gäller egentligen? Vi frågade Heléne Robson, chefsjurist på fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

Läs mer